Giovanni Battista Tiepolo

Izvor: Wikipedija
Gianbattista Tiepolo
Rokoko
Giovanni Battista Tiepolo
Autoportret umjetnika na freski „Apoteoza prvih biskupa”, Palača u Würzburgu, 1750.-53.
Rođenje 5. ožujka 1696.
Venecija, Italija
Smrt 27. ožujka 1770.
Madrid, Španjolska
Vrsta umjetnosti slikarstvo - crtež - grafika
Praksa Venecija, Rim, Würzburg, Madrid
Utjecao Goya itd.
Utjecali Giovanni Battista Piazzetta, Rubens
Poznata djela Kleopatrina gozba
Otmica Sabinjanki
Poklonstvo kraljeva
Krist stišava oluju na moru
Mučeništvo Sv. Agate
Šarlatan
Potpis
Portal o životopisima

Giovanni Battista Tiepolo ili Gianbattista Tiepolo (Venecija, 5. ožujka 1696.27. ožujka 1770., Madrid) je talijanski slikar i grafičar; jedan je od posljednjih velikih predstavnika venecijanskog slikarstva i jedan od najistaknutijih predstavnika kasnog baroka i rokokoa, virtuozni majstor iluzionizma i perspektive.

Kleopatrina gozba, 1743., ulje na platnu, 249-349 cm, Galerija kraljice Viktorije, Melbourne, Australija.

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

Postavši uglednim venecijanskim slikarom u dobi od 21 godine, Tiepolo je bio pod prepoznatljivim Piazzettinim utjecajem, no ubrzo razvija vlastiti stil, što se vidi po impresivnim perspektivama u njegovim kompozicijama sjajnih boja s izražajnim likovima.

U palačama i crkvama sjeverne Italije, Würzburga i Madrida izveo je, u harmoničnom sazvučju vedrih svijetlih boja (Tiepolova modra) mnogobrojne cikluse fresaka alegorijskog i mitološkog sadržaja. Ako usporedimo njegove skice u crtežima s njegovim gotovim freskama velikih površina, nastanak slike se čini varljivo lakim. Njegove besprijekorne stropne i zidne freske savršeno svjedoče o umjetnikovoj stvaralačkoj vještini, majstorskom nanošenju boje i senzibilnom odabiru teme.

Kasnije je Tiepolo izrađivao i raskošne štafelajne slike u uljenim bojama (Otmica Sabinjanki; Skidanje s križa), žanr-scene iz pučkog života (Menuet), osobito kvalitetne portrete, ali i brojne živahne karikature, crteže i bakropise.

Freskama u rezidenciji u Würzburgu i u dvoru u Madridu snažno je utjecao na njemačko i španjolsko slikarstvo u završnoj fazi baroka.

Poznatija djela:[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Giovanni Battista Tiepolo