Gloria Lujanović

Izvor: Wikipedija
Gloria Lujanović
Puno ime Gloria Lujanović
Rođenje 17. lipnja 1993.
Novi Travnik, BiH
Nacionalnost Hrvatica
Portal o životopisima

Gloria Lujanović (Novi Travnik, 17. lipnja 1993.), hrvatska je novinarka i pjesnikinja iz Bosne i Hercegovine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Novom Travniku. Studirala je politologiju na Filozofskom fakultetu u Mostaru.[1] Pisala je za dnevnik.ba, najveći hrvatski portal u BiH[2] te nekoliko drugih medija. Pisala je o neravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, posebice u Federaciji BiH, gdje su prava Hrvata potisnuta dominantnom bošnjačkom politikom majorizacije hrvatskog naroda. Pisala je i o zločinima mudžahedina počinjenima nad Hrvatima na području središnje Bosne. Zbog svojih tekstova i kritika dobila je niz prijetnji.

Godine 2011. objavljuje zbirku pjesama Muškarac kojeg nemam.

S Irenom Mrnjavac pokrenula je kulturnu manifestaciju Hrvatsko proljeće Središnje Bosne.[3]

Živi i radi u Zagrebu.

Prijetnje[uredi | uredi kôd]

Lujanović je 2018. napravila izvještaj o kampovima i zločinima mudžahedina u Središnjoj Bosni s početka devedesetih. Velik dio bošnjačkih medija, ali i političari poput Emira Suljagića pozvali su na linč ustaške novinarke, unatoč podatcima, izjavama, fotografijama, argumentima i činjenicama koje je prikupila kao dokaz ratnih zločina koji su počinili pripadnici Armije BiH u Središnjoj Bosni.[4]

Vijeće za tisak BiH osudilo je prijetnje upućene Lujanović, a podršku su joj dale i Udruge HVO-a Središnja Bosna.[5][6]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Muškarac kojeg nemam, zbirka pjesama (2011.)[7]
  • Otac, poema (2023.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Studentica očitala lekciju Amerikancima: Hrvati iz BiH neće i ne mogu nestati, pristupljeno 20. listopada 2018.
  2. Dnevnik.ba: Gloria Lujanović. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. listopada 2018. Pristupljeno 20. listopada 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Manifestacija 'Hrvatsko proljeće Središnje Bosne' počinje 4. svibnja, pristupljeno 20. listopada 2018.
  4. U BiH javno pozivaju na linč ‘ustaške’ novinarke koja je istraživala o kampovima i zločinima mudžahedina, pristupljeno 20. listopada 2018.
  5. Vijeće za tisak BiH osudilo prijetnje novinarki LujanovićArhivirana inačica izvorne stranice od 20. listopada 2018. (Wayback Machine), pristupljeno 20. listopada 2018.
  6. Udruge HVO-a Središnja Bosna stale u obranu Glorije LujanovićArhivirana inačica izvorne stranice od 20. listopada 2018. (Wayback Machine), pristupljeno 20. listopada 2018.
  7. Promocija knjige ‘Muškarac kojeg nemam’, Glorije LujanovićArhivirana inačica izvorne stranice od 18. veljače 2021. (Wayback Machine), pristupljeno 10. listopada 2018.

¸