Google Earth

Izvor: Wikipedija
Google Earth
IzdavačGoogle Inc.
Operacijski
sustav
Windows 2000, XP & Vista, Mac OS X, Linux
Internetska
stranica
http://earth.google.com/intl/hr/

Google Earth je program koji omogućuje virtualni 3D prikaz Zemljine površine, te svemira[1] i od 5.0 verzije i mora.[2] Prikaz je stvoren od mnogo različitih satelitskih slika koje nisu iz stvarnog vremena, već su naknadno spojene. Odabrani dio Zemljine površine je moguće uvećavati i otkrivati i najmanje detalje. Moguće je pregledavati gradove ili prirodne znamenitosti, ovisno o stupnju izoštrenosti slike toga područja (neka se područja jasnije vide na određenom uvećanju, dok su neka zamućenija).

Zbog lakšeg pronalaska željene lokacije, u lijevom oknu prozora postoji jednostavan pretraživač. Treba samo upisati naziv mjesta, i virtualna Zemlja se počinje okretati i namještati za prikaz tražene lokacije.

Druge korisne mogućnosti[uredi | uredi kôd]

Osim opisanog "putovanja" po virtualnoj Zemlji, postoje i dodatne informacije o pojedinim mjestima. Prikazuju se samo odabrane informacije, a to mogu biti slike s Panoramia, tekstovi s Wikipedije, istraživanja National Geographica, zatim ceste i putevi, granice (državne i regionalne), glavni i ostali gradovi, zračne luke, restorani, benzinske crpke, hoteli itd. Postoji i opcija za uključivanje 3D zgrada, a ona omogućava još realniji izgled određenog teritorija (samo neke zgrade imaju mogućnost trodimenzionalnosti). Dostupni su dodatni globusi za Mjesec i Mars, kao i alat za gledanje noćnog neba.

Jezici[uredi | uredi kôd]

Od verzije 5.0 Google Earth je dostupan na 37 jezika (od kojih su četiri u dvije varijante):

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://earth.google.com/intl/hr/sky/skyedu.html
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. veljače 2009. Pristupljeno 4. veljače 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]