Goran Bare

Izvor: Wikipedija
Goran Bare
Poznat/a i kaoHali Gali Halid
Rođen/a16. kolovoza 1965.
Žanr/ovirock
Zanimanjeglazbenik
AngažmanMajke, Bare i plaćenici

Goran Bare (Vinkovci, 16. kolovoza 1965.) hrvatski je glazbenik, poznat kao osnivač i glavni vokal vinkovačkog rock sastava Majke.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rani život[uredi | uredi kôd]

Goran Bare rođen je 16. kolovoza 1965. u Vinkovcima gdje se tijekom mladosti aktivno bavio nogometom.[1] Kao drugo dijete iz siromašne radničke obitelji odrasta većinom na ulici, koja ga je formirala i tako odredila njegove kasnije postupke i stavove, prema svijetu koji ga okružuje. Prve bendove počinje okupljati već s 12 godina s prijateljima iz razreda, nastupajući u školi. 1980. godine, s 15 godina, s prijateljem Marinom Pokrovcem (budući gitarist Majki) osniva "Duo debili" i zabilježava svoj prvi veći nastup, pred oko 1.000 ljudi u vinkovačkom Domu omladine.
Od 1980. do 1984. godine Bare oblikuje svoj scenski nastup, pjevajući s raznim lokalnim sastavima. U tom periodu dolazi u doticaj s teškim drogama koje snažno obilježavaju njegovih idućih 15 godina života.

Glazbena karijera[uredi | uredi kôd]

Majke[uredi | uredi kôd]

Krajem 1984. godine Bare osniva grupu Majke i donosi odluku da je glazba njegov životni poziv. Uslijedila su prva studijska snimanja, nastupi, recenzije i radijska emitiranja njihove glazbe. 1986. godine u zagrebačkom Lapidariju i beogradskoj Akademiji održavaju prve važnije svirke gdje ih uočava zagrebački nezavisni izdavač Zdenko Franjić. Nudi im suradnju, pa 1987. Majke snimaju prvi promo materijal s 14 pjesama nazvan ”Majke zauvijek” za Franjićevu nezavisnu etiketu "Slušaj najglasnije".
Sve češće nastupe i vrlo dobre kritike u veljači 1989. godine na neko vrijeme prekinula je tragična smrt Baretovih najbliskijih prijatelja gitariste Majki, Marina Pokrovca, Gorana Matoševića-Bratanca i Pavla Papa u automobilskoj nesreći. Veliku bol zbog gubitka najboljih prijatelja Bare pokušava zaboraviti bježeći sve dublje u ovisnost o heroinu, te odlaskom iz Vinkovaca u Zagreb.
Nakon šest godina sviranja Majke 1990. snimaju svoj prvi pravi album Razum i bezumlje, koji je od domaće kritike proglašen rock albumom godine. Upravo kad je sve bilo spremno za konačni uspjeh, počinje rat, a originalne Majke, po Bari jedine prave Majke, su se rastale i nikad više sastale. Te 1991. godine Bare pod pseudonimom Hali Gali Halid snima samostalni mini album; svojevrsnu mješavinu garažnog rocka, psihodelije i narodne glazbe. Nakon toga se prvi put pokušava izliječiti od heroinske ovisnosti, ali bezuspješno. Ipak, 1992. okuplja nove Majke s Korozijom, bubnjarem originalnih Majki te tog ljeta snima drugi album Razdor.
1994. snimaju svoj treći album Milost, 1996. Vrijeme je da se krene, live album Život uživo 1997. i Put do srca sunca 1998. Nakon što se 1999. oslobodio ovisnosti, raspušta Majke te nastupa samostalno i s pratećom grupom Plaćenici. 2007., nakon osam godina stanke, zajedno s Kilmisterom, Zokijem, Krunom i Alenom Tibljašom sprema veliki povratnički koncert Majki; 2008. objavljuju live album Unplugged te počinju ponovno svirati diljem Hrvatske. 2011. Majke izdaju album Teške boje, najbolji rock album u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina. 2012., Goran Bare i Majke, bili su nominirani za 11 Porina. Osvojili su šest nagrada.[2] Nakon Teških boja Bare i Majke imaju hrpu koncerata dijelim čitave regije. 2015. je trebao izaći novi album Bareta i Majki, ali Bare nije bio zadovoljan odrađenim poslom jer je smatrao da je album loša kopija Teških boja pa ga je odlučio baciti u smeće. Krajem 2016. godine izdaje novi singl "Osvijesti me" koji je dobio i pripadni spot, a tek onda početkom 2018. godine izdaje novo studijsko izdanje, album "Nuspojave". Album je potpuno drugačiji od svega što je Bare do toga radio jer, kako je i Bare sam rekao, dosta se oslanjao na kraut rock, a album je inspiriran i Davidom Bowiejem te albumom "Idiot" od Iggyja Popa. Paralelno s albumom izdan je i novi singl "Ljubav krvari". Album je osvojio Porin za rock album godine. Sredinom 2020. Bare izdaje singl "Rođen za suze" te dva mjeseca nakon toga i singl "Noćas prelazimo rijeku zauvijek" kojima najavljuje novo studijsko izdanje koje se očekuje tijekom 2021. godine.

Bare i plaćenici[uredi | uredi kôd]

Godine 2000. započinje snimanje svog prvog samostalnog albuma ”Izgubljen i nađen”, nagrađen Porinom za rock album godine 2001. Slijedi turneja s pratećom grupom Plaćenici sve do kraja 2002. godine kada Bare s grupom ulazi u studio i snima svoj drugi samostalni album ”7”.

Privatni život[uredi | uredi kôd]

Godine 1993. stupa u brak s dugogodišnjom djevojkom Mirjanom. U studenom 1994. supruga Mirjana rađa sina Mirana, a Goran započinje uspješno liječenje po drugi put. Dana 2. prosinca 1995. od predoziranja mu umire supruga koja je par godina prije bila ovisna o heroinu.
U lipnju 1997. upoznaje svoju drugu suprugu Tamaru. Uz njenu podršku i pomoć liječnika iz bolnice u Vinogradskoj počinje liječenje treći put po redu. Napokon slobodan od alkohola i heroina, Bare napušta Majke 2000. godine.
Od svoje druge supruge razveo se 2009.[3]

Politička stajališta[uredi | uredi kôd]

Bare je, kako je to osobno rekao, "ljevičar ali ne i nostalgičar".[4] Na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj 1990. glasovao je za Koaliciju narodnog sporazuma.[4] Uvijek je bio kritičan prema Hrvatskoj demokratskoj zajednici; za HDZ-ovce 1990-ih je izjavio da su u nekim stvarima slični Miloševiću, dok je Franjo Tuđman kojemu nikada nije bio sklon, iako ne isti, kao i Milošević pogriješio u svom odnosu prema Bosni i Hercegovini tijekom rata.[4] Na predsjedničkim izborima 2009. godine zajedno s nekoliko drugih glazbenika podržao je Ivu Josipovića koji je za himnu kampanje uzeo Barinu pjesmu "Put ka sreći".[5]

Otvoreno je i u više navrata kritizirao tadašnju premijerku Jadranku Kosor za koju je u emisiji Studio 45 ustvrdio da je "licemjer, lažov i još što" kao i da će joj se tek dokazati za što je sve kriva.[6] U ranijem inervjuu nazvao ju je "Marsijancom" da bi sve zaključio s izjavom da je tuka.[7] Protivi se idejama o zabrani koncerata Marka Perkovića Thompsona tvrdeći da je "svako zabranjivanje kontraproduktivno" i da je "protiv svakog zabranjivanja osim ako ono ima jako čvrstu pozadinu i ako nije moralno ispravno" te da bi "radije zabranio govore nekih političara."[8]

Razočaran politikom izjavljuje da mu je HDZ draži nego SDP i navodi da je HDZ normalni desni centar.[1]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Majke[uredi | uredi kôd]

Bare i Plaćenici[uredi | uredi kôd]

Samostalni[uredi | uredi kôd]

Ostalo[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Jutarli list, Ne želim da moje pjesme puštaju djeci. Završit će kao ja. Politika? HDZ mi je sad draži od SDP-a, objavljeno 28. rujna, pristupljeno
  2. Goran Bare i Majke pobjednici u najviše kategorija. Porin. 5. svibnja 2012. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. kolovoza 2012. Pristupljeno 6. rujna 2013.
  3. rtl.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 26. rujna 2009. (Wayback Machine) pristupljeno 18. kolovoza 2009.
  4. a b c Goran Bare: "Kandidirao bih se na izborima da pomognem mom narodu". Inačica izvorne stranice arhivirana 31. prosinca 2011. Pristupljeno 19. travnja 2012. intervju.org (19. travnja 2012.)
  5. 40 glazbenika snima spot za Ivu Josipovića. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. lipnja 2012. Pristupljeno 19. travnja 2012. jutarnji.hr (19. travnja 2012.)
  6. Goran Bare 'popljuvao' Gibonnija, Hladno pivo i Jadranku Kosor. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. veljače 2012. Pristupljeno 19. travnja 2012. rtl.hr (19. travnja 2012.)
  7. Goran Bare o premijerki: Ona je Marsijanac. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. ožujka 2011. Pristupljeno 19. travnja 2012. dalje.com (19. travnja 2012.)
  8. https://dnevnik.hr/showbuzz/celebrity/goran-bare-progovorio-o-drogiranju-thompsonu-ljubavi---533957.html
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica web magazina ri-rock.com (http://www.ri-rock.com/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ri-rock.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.