Gorjana Gjurić

Izvor: Wikipedija
Gorjana Gjurić
Rođenje 26. prosinca 1946.
Zagreb
Smrt 18. ožujka 2018.
Zagreb
Polje medicina
(pedijatrija)
Institucija
KBC Zagreb
Alma mater Sveučilište u Zagrebu
Portal o životopisima

Gorjana Gjurić (Zagreb, 26. prosinca 1946. – Zagreb, 18. ožujka 2018.) bila je pedijatrica i društvena aktivistica. Najveći dio radnog vijeka provela u Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Objavila je 120 znanstvenih i stručnih radova iz područja neonatologije, intenzivnog liječenja i prirođenih metaboličkih bolesti te iz područja bioetike i prava djeteta.

Životopis[uredi | uredi kôd]

U Zagrebu je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (generacija 1965.-'70.). Magistrirala je 1981. godine, a doktorirala 1985. godine.

Nakon obaveznog staža specijalizirala je pedijatriju u tadašnjoj Klinici za pedijatriju Kliničke bolnice „Dr. M. Stojanović”, danas KBC Sestre milosrdnice, a zatim u Klinici za dječje bolesti KBC Zagreb. Specijalistički ispit iz pedijatrije položila je u veljači 1977.

Od 1977. do 1985. i od 1990 do 1991. radila kao odjelna pedijatrica u Zavodu za metaboličke bolesti Klinike za dječje bolesti KBC Zagreb. Od 1985. do 1990. bila je predsjednica Kolegijalno-poslovodnog organa tadašnjeg OOUR-a Klinike za dječje bolesti Medicinskog fakulteta i KBC Zagreb. Od srpnja 1991. do travnja 1994. bila je v.d. voditelja Zavoda za neonatologiju i intenzivno liječenje Klinike za pedijatriju u KBC Zagreb.[nedostaje izvor]

Stručni rad obuhvaćao je razne aspekte patologije dojenčadi i novorođenčadi s težištem na prirođenim bolestima metabolizma i intenzivnom liječenju i njeziživotno ugrožene djece.

Sudjelovala je u organiziranju i razvijanju programa sustavnog traganja i ranog otkrivanja i liječenja fenilketonurije i konatalne hipotireoze u novorođenčadi Zagreba i Hrvatske i u organiziranju i unapređenju intenzivnog liječenja novorođenčadi i starije djece. Bavila se problemima bioetike u pedijatriji-neonatologiji, zlostavljanja djece i pravima djece u bolnici.

Stručno se usavršavala u više sveučilišnih pedijatrijskih klinika u inozemstvu: 1983. u Heidelbergu, 1983. i 1992. u Mainzu te 1989. u Sjedinjenim Američkim Državama u Women's Hospital i Children's Hospital of LA.

Inicijativa liječnika/ca za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini[uredi | uredi kôd]

Gjurić je 2014. godine s ginekologinjom Jasenkom Grujić i ginekologom i dr. sc. Dubravkom Lepušićem pokrenula neformalnu Inicijativu liječnika/ca za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini.[1] Inicijativa se pozivala na istraživanje koje je provela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, prema kojoj se 58,8% ginekologa u javnozdravstvenom sustavu pozivalo na priziv savjesti u postupcima prekida trudnoće.[2]

Inicijativa je predlagala donošenje Zakona o pravu na priziv savjesti u medicini koji bi uredio pravo poziva na priziv savjesti u zdravstvenoj djelatnosti.

Radovi[uredi | uredi kôd]

  • „Trideset godina novorođenačkog skrininga u Hrvatskoj- rezultati i perspektive”, 2008. (suautor)[3]
  • Pedijatrija, 2000. (suautor)[4]
  • „Pregled otrovanja djece u petogodišnjem razdoblju”, 1996. (suautor)[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Cesar, Sanja. Priziv savjesti u reproduktivnoj medicini (PDF)
  2. Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. godinu (PDF)
  3. Sarnavka, Vladimir; Barić, Ivo; Gjurić, G.; Blau, Nenad; Mardešić, Duško. 2008. Trideset godina novorođenačkog skrininga u Hrvatskoj- rezultati i perspektive. Paediatria Croatica, Osmi hrvatski pedijatrijski kongres, Zadar: 81
  4. Mardešić, Duško; Barić, Ivo; Batinić, Danica; Beck-Dvoržak, Maja; Boranić, Milivoj; Dekaris, Dragan; Dumić, Miroslav; Gjurić, Gorjana; Grubić, Marina; Kačić, Milivoj; Kačić, Miroslava. 2000. Pedijatrija journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  5. Filipović-Grčić, Boris; Kniewald, Hrvoje; Novak, Milivoj; Šarić, Dalibor; Delija-Presečki, Živka; Benjak, Vesna; Nikolić, Emil; Konstantinov, Tereza; Žurga, Biserka; Stefanović, Nada; Gjurić, Gorjana. 1996. Pregled otrovanja djece u petogodišnjem razdoblju. Paediatria Croatica, Suppl, II kongres Hrvatskog pedijatrijskog društva: 81

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]