Gornja Vrba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gornja Vrba
Coats of arms of None.svg
Gornja Vrba na karti Hrvatska
Gornja Vrba
Gornja Vrba
Gornja Vrba na zemljovidu Hrvatske
Koordinate: 45°09′00″N 18°03′54″E / 45.15°N 18.065°E / 45.15; 18.065
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Flag of Brod-Posavina County.svg Brodsko-posavska
Načelnik općine Ivan Vuleta (nezavisni)
Naselja u sastavu općine Donja Vrba, Gornja Vrba
Površina 20 km2
Stanovništvo (2011.) 2.512 [1]
Poštanski broj 35207 Gornja Vrba
Gornja Vrba na karti Brodsko-posavska županija
Gornja Vrba
Gornja Vrba
Gornja Vrba na zemljovidu Brodsko-posavske županije
Koordinate: 45°09′00″N 18°03′54″E / 45.15°N 18.065°E / 45.15; 18.065

Gornja Vrba je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Brodsko-posavskoj županiji.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Gornja Vrba imala je 2.559 stanovnika, raspoređenih u 2 naselja:

Etnički sastav[uredi | uredi kôd]

Uprava[uredi | uredi kôd]

Sjedište općinske uprave nalazi se u sklopu novog mjesnog doma u Gornjoj Vrbi. U Općinskom vijeću prema rezultatima izbora za općinsko vijeće održanim 19. svibnja 2013: Lista grupe birača Ivan Vuleta : 5 vijećnika Koalicija HDZ-SU: 4 vijećnika, SDP: 2 vijećnika, HSS: 1, HDSSB: 1,

Za načelnika općine u drugi krug su prošli Ivan Vuleta i Niko Pavić u drugom krugu koji se održao 02. lipnja 2013. godine uvjerljivo je pobijedio Ivan Vuleta sa 67 % glasova.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prapovijest[uredi | uredi kôd]

Crkva u Gornjoj Vrbi

U okolici Slavonskog Broda najstariji nalazi ljudske prisutnosti sežu u vrijeme starijeg neolitika (mlado kameno doba - 8,000 godina starosti). Tako su na lokalitetu Saloš kod Donje Vrbe otkrivene metalurške radionice u ostacima naselja badenske kulture.[2]

Seoba Šokaca[uredi | uredi kôd]

Gornja i Donja Vrba naseljavali su Šokci bježeći od najezde Turaka tijekom 16. i 17. stoljeća. Šokci tada postaju čuvari granice prema Turskoj Bosni – i dobivaju nadimak graničari. [3] Šokci, Hrvati se uglavnom bave poljoprivredom i šumarstvom.

Vrbske žrtve[uredi | uredi kôd]

Nakon raspada Austrijsko-ugarske monarhije i uspostave Prve Jugoslavije seljaci Brodskog Posavlja, među njima i Vrbljani bune se protiv srpskog terora. Vrbljani postaju pristaše Stjepana Radića i HSS dobiva gotovo sve glasove autohtonog stanovništva. Dana 20. veljače 1935. srpski žandari ubiju šest seljaka iz Gornje Vrbe i Ruščice, koji su prosvjedovali protiv srpskog terora i ubojstva seljaka u Sibinju (Sibinjske žrtve) koji se dogodio dan prije. Taj događaj poznat je kao Vrbske žrtve. U njihovu spomen na gradskom groblju Slavonskog Broda postavljena je 1938. zajednički grobnica. Početkom 90tih glavna ulica koja prolazi kroz Gornju Vrbu i spaja grad Slavonski Brod sa susjednim selom Ruščićom (općina Klakar) dobiva naziv ulica Vrbskih žrtava.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

U općini Gornja Vrba pretežito su zastupljena obiteljska poljoprivredna domaćinstva. Većina stanovnika radi u susjednom Slavonskom Brodu.

Prostornim planom uređenja općine Gornja Vrba stvorena je Sjeverna gospodarska zona općine Gornja Vrba. Jedna je od 12 gospodarskih zona u Brodsko-posavskoj županiji. Ova je poduzetnička zona potpuno u funkciji s potrebnom infrastrukturom. U njoj se nalaze niz tvrtki i trgovačkih centara. Najveće tvrtke su: Boxmark-Leather, autokuće WET Ćirić, Mercedes Benz i Auto Zubak, Naš dom, MD profil i Fis, Projektgradnja, Kamengradnja, Kamen Plehan, Asfalti, Cestar te betonare Krešimir i TBG beton. Unutar općine nalazi se i trgovački veleprodajni centar Velpro.[4]

Zbog dolaska velikih poduzeća na prostor općine općinski proračun se iz prihoda od komunalne naknade i općinskog poreza zadnjih godina znatno povećao. Ukupne investicije u općinsku i poslovnu infrastrukturu prelazi više od 50 milijuna kuna, a najveći projekti su: [5]

  • za javnu rasvjetu u naseljima i poslovnoj zoni 5,3 milijuna kuna,
  • za obnova lokalnih cesta u selima Donja i Gornja Vrba 10,1 milijuna kuna,
  • vodoodvodnja naselja 20,0 milijuna kuna
  • vodoodvodnja i vodoopskrba poslovne zone 12,0 milijuna kuna.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Na području općine Gornja Vrba djeluju dvije Osnovne škole sa statusom područne škole. U selu Gornja Vrba to je područna škola "Vladimir Nazor", a u selu Donja Vrba područna škola "Ivan Goran Kovačić".

Šport[uredi | uredi kôd]

Nogometni klub Omladinac Gornja Vrba sportska je udruga duge povijesti, osnovan 1954 godine na inicijativu skupine ljubitelja nogometa, NK Omladinac dugi niz godina predstavlja središte razvoja sporta i sportske kulture u mjestu Gornja Vrba. Tijekom godina bilo je uspona i padova u radu kluba koji se ipak uspio održati i nastaviti s ostvarenjem svog temeljnog cilja – razvoj amaterskog sporta i rad s mladima na širem području Općine Gornja Vrba. NK Omladinac okuplja velik broj igrača koji se natječu sljedećim kategorijama: pioniri, juniori, seniori i veterani. Organizacija kluba postavljena je kroz tri cjeline; skupština kluba, Upravni odbor, operativni dio (treneri i igrači). Dana 01. kolovoza 2011. održana je izvanredna skupština kluba na kojoj je donesen novi statut kluba i izabrano novo vodstvo kluba. Upravni odbor je cjelina koja operativno vodi klub, sastoji se od 4 sektora i ima 13 članova, predsjednik je Ivan Vuleta, potpredsjednik je Mijo Stojanac, tajnik Ilija Kraijnović, blagajnik Pero Pavić.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Gornja Vrba koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.