Koordinate: 45°09′00″N 18°03′54″E / 45.15°N 18.065°E / 45.15; 18.065

Gornja Vrba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Gornja Vrba
Sin escudo.svg
Gornja Vrba na karti Hrvatska
Gornja Vrba
Gornja Vrba
Gornja Vrba na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Flag of Brod-Posavina County.svg Brodsko-posavska
Načelnik općine Ivan Vuleta (nezavisni)
Naselja u sastavu općine Donja Vrba, Gornja Vrba
Površina 20 km2
Stanovništvo (2011.) 2.512[1]
Broj stanovnika
Gornja Vrba, Brodsko-posavska [uredi]
Naselje 2001. 2011. 2021.
Popis naselja
Donja Vrba 745 599
Gornja Vrba 1814 1913

Ukupno [uredi] 2559 2512 2178

Poštanski broj 35207 Gornja Vrba
Gornja Vrba na karti Brodsko-posavska županija
Gornja Vrba
Gornja Vrba
Gornja Vrba na zemljovidu Brodsko-posavske županije

Gornja Vrba je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Brodsko-posavskoj županiji.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine, općina Gornja Vrba imala je 2.559 stanovnika, raspoređenih u 2 naselja:

Etnički sastav[uredi | uredi kôd]

Uprava[uredi | uredi kôd]

Sjedište općinske uprave nalazi se u sklopu novog mjesnog doma u Gornjoj Vrbi. U Općinskom vijeću prema rezultatima izbora za općinsko vijeće održanim 19. svibnja 2013.: Lista grupe birača Ivan Vuleta : 5 vijećnika Koalicija HDZ-SU: 4 vijećnika, SDP: 2 vijećnika, HSS: 1, HDSSB: 1,

Za načelnika općine u drugi krug su prošli Ivan Vuleta i Niko Pavić u drugom krugu koji se održao 02. lipnja 2013. godine uvjerljivo je pobijedio Ivan Vuleta sa 67 % glasova.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prapovijest[uredi | uredi kôd]

Crkva u Gornjoj Vrbi

U okolici Slavonskog Broda najstariji nalazi ljudske prisutnosti sežu u vrijeme starijeg neolitika (mlado kameno doba - 8,000 godina starosti). Tako su na lokalitetu Saloš kod Donje Vrbe otkrivene metalurške radionice u ostacima naselja badenske kulture.[2]

Seoba Šokaca[uredi | uredi kôd]

Gornja i Donja Vrba naseljavali su Šokci bježeći od najezde Turaka tijekom 16. i 17. stoljeća. Šokci tada postaju čuvari granice prema Turskoj Bosni – i dobivaju nadimak graničari.[3] Šokci, Hrvati se uglavnom bave poljoprivredom i šumarstvom.

Vrbske žrtve[uredi | uredi kôd]

Nakon raspada Austrijsko-ugarske monarhije i uspostave Prve Jugoslavije seljaci Brodskog Posavlja, među njima i Vrbljani bune se protiv srpskog terora. Vrbljani postaju pristaše Stjepana Radića i HSS dobiva gotovo sve glasove autohtonog stanovništva. Dana 20. veljače 1935. srpski žandari ubiju šest seljaka iz Gornje Vrbe i Ruščice, koji su prosvjedovali protiv srpskog terora i ubojstva seljaka u Sibinju (Sibinjske žrtve) koji se dogodio dan prije. Taj događaj poznat je kao Vrbske žrtve. U njihovu spomen na gradskom groblju Slavonskog Broda postavljena je 1938. zajednički grobnica. Početkom 90tih glavna ulica koja prolazi kroz Gornju Vrbu i spaja grad Slavonski Brod sa susjednim selom Ruščićom (općina Klakar) dobiva naziv ulica Vrbskih žrtava.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

U općini Gornja Vrba pretežito su zastupljena obiteljska poljoprivredna domaćinstva. Većina stanovnika radi u susjednom Slavonskom Brodu.

Prostornim planom uređenja općine Gornja Vrba stvorena je Sjeverna gospodarska zona općine Gornja Vrba. Jedna je od 12 gospodarskih zona u Brodsko-posavskoj županiji. Ova je poduzetnička zona potpuno u funkciji s potrebnom infrastrukturom. U njoj se nalaze niz tvrtki i trgovačkih centara. Najveće tvrtke su: Boxmark-Leather, autokuće WET Ćirić, Mercedes Benz i Auto Zubak, Naš dom, MD profil i Fis, Projektgradnja, Kamengradnja, Kamen Plehan, Asfalti, Cestar te betonare Krešimir i TBG beton. Unutar općine nalazi se i trgovački veleprodajni centar Velpro.[4]

Zbog dolaska velikih poduzeća na prostor općine općinski proračun se iz prihoda od komunalne naknade i općinskog poreza zadnjih godina znatno povećao. Ukupne investicije u općinsku i poslovnu infrastrukturu prelazi više od 50 milijuna kuna, a najveći projekti su:[5]

  • za javnu rasvjetu u naseljima i poslovnoj zoni 5,3 milijuna kuna,
  • za obnova lokalnih cesta u selima Donja i Gornja Vrba 10,1 milijuna kuna,
  • vodoodvodnja naselja 20,0 milijuna kuna
  • vodoodvodnja i vodoopskrba poslovne zone 12,0 milijuna kuna.

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Na području općine Gornja Vrba djeluju dvije Osnovne škole sa statusom područne škole. U selu Gornja Vrba to je područna škola "Vladimir Nazor", a u selu Donja Vrba područna škola "Ivan Goran Kovačić".

Šport[uredi | uredi kôd]

Nogometni klub Omladinac Gornja Vrba sportska je udruga duge povijesti, osnovan 1954 godine na inicijativu skupine ljubitelja nogometa, NK Omladinac dugi niz godina predstavlja središte razvoja sporta i sportske kulture u mjestu Gornja Vrba. Tijekom godina bilo je uspona i padova u radu kluba koji se ipak uspio održati i nastaviti s ostvarenjem svog temeljnog cilja – razvoj amaterskog sporta i rad s mladima na širem području Općine Gornja Vrba. NK Omladinac okuplja velik broj igrača koji se natječu sljedećim kategorijama: pioniri, juniori, seniori i veterani. Organizacija kluba postavljena je kroz tri cjeline; skupština kluba, Upravni odbor, operativni dio (treneri i igrači). Dana 01. kolovoza 2011. održana je izvanredna skupština kluba na kojoj je donesen novi statut kluba i izabrano novo vodstvo kluba. Upravni odbor je cjelina koja operativno vodi klub, sastoji se od 4 sektora i ima 13 članova, predsjednik je Ivan Vuleta, potpredsjednik je Mijo Stojanac, tajnik Ilija Kraijnović, blagajnik Pero Pavić.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Gornja Vrba koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.