Stara Gradiška

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Stara Gradiška
Stara Gradiška (grb).gif
Stara Gradiška na karti Hrvatska
Stara Gradiška
Stara Gradiška
Stara Gradiška na zemljovidu Hrvatske
Koordinate: 45°08′53″N 17°14′46″E / 45.148°N 17.246°E / 45.148; 17.246
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Flag of Brod-Posavina County.svg Brodsko-posavska
Načelnik općine Velimir Paušić (HDZ)
Naselja u sastavu općine Donji Varoš, Gornji Varoš, Gređani, Novi Varoš, Pivare, Stara Gradiška, Uskoci
Površina 77,6 km2
Stanovništvo (2011.) 1.363 [1]
Poštanski broj 35435 Stara Gradiška
Stara Gradiška na karti Brodsko-posavska županija
Stara Gradiška
Stara Gradiška
Stara Gradiška na zemljovidu Brodsko-posavske županije
Koordinate: 45°08′53″N 17°14′46″E / 45.148°N 17.246°E / 45.148; 17.246

Stara Gradiška je općina u Hrvatskoj. Nalazi se u Brodsko-posavskoj županiji.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Stara Gradiška je naselje i općina u Hrvatskoj koja je smještena u zapadnoj Slavoniji, južno od Okučana na lijevoj obali rijeke Save. Kroz Staru Gradišku prolazi prometno važan smjer iz sjeverozapadne Bosne.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Stara Gradiška ima približno oko dvije tisuće stanovnika, po nacionalnoj strukturi Hrvati su većina s preko 85% stanovnika.

Uprava[uredi VE | uredi]

Općina Stara Gradiška osnovana je 1992 godine. Prve tri godine djeluje u progonstvu a nakon vojno redarstvene akcije Bljesak vraća se u matičnu općinu.

Dan općine Stara Gradiška je 29. 09. kada se slavi Sv. Mihovil koji je ujedno i zaštitnik župe.

Sjedište općine nalazi se u Staroj Gradiški

Povijest[uredi VE | uredi]

Iako postoje naznake da se na mjestu današnje Stare Gradiške nalazilo drevno rimsko naselje Servitium , postoje dvojbe dali je ono bilo smješteno na lijevoj ili desnoj obali Save . Međutim evidentno je da je položaj Stare Gradiške kroz povijest imao jaku stratešku važnost. Nedavan pronalzak očuvane keltske kacige iz doba latena ( 1. st .pr. Kr ) na obali Save u naselju Donji Varoš samo podkrepljuje ove tvrdnje.

Stara Gradiška se kao naselje spominje prvi puta u povijesnim izvorima 1295. godine. Prve tragove o ljudskoj naseljenosti na ovom području daju nam materijalni ostaci nekadašnjeg antičkog naselja Servitium u blizini Stare Gradiške. Iako je naselje prema Tabuli Peutingeriani ovo naselje bilo locirano na desnoj obali, ostaci navedenog antičkog lokaliteta pronađeni su u središtu trokuta šume Prašnik, što možemo protumačiti nekadašnjim meandriranjem rijeke Save. Antičko naselje nalazilo se na cesti koja je vodila od SISCIE ( Siska) prema istoku, a imalo je ulogu i manje postake (mutationes), koja je služila za izmjenu konja ili zaprega (1). Opsežnija istraživanja do sada nisu vršena, a tanki šumski pokrov i danas skriva brojne uzvišene humke koji sadržavaju fragmente crijepa, cigle, krovnih kanalica i podnih ploča.

Stara Gradiška je poznata po tome što je u njoj NDH za vrijeme drugog svjetskog rata sagradila sabirni logor, dio jasenovačkog logorskog kompleksa. Nakon rata se u Staroj Gradišci nalazio zloglasni zatvor, u kome su, između ostalih, u doba SFRJ kazne služili hrvatski politički zatvorenici. Zbog toga su se kažnjenici u šali nazivali Gradišćanskim Hrvatima. Stara Gradiška je na početku rata u Hrvatskoj postala važno uporište JNA preko koga su se opskrbljivale krajiške snage u Zapadnoj Slavoniji. Oslobođena 2. svibnja 1995. za vrijeme Operacije Bljesak.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

Razvijena je drvoprerađivačka i metalna industrija. Poljoprivreda je tradicionalno usmjerena na stočarstvo s naglaskom na proizvodnju kravljeg mlijeka. Dio stanovništa radi u uslužnim djelatnostima jer se na području općine nalazi veliki granični prelaz prema BIH . Ovaj granični prelaz je prve kategorije.

Poznate osobe[uredi VE | uredi]

Spomenici i znamenitosti[uredi VE | uredi]

Poznata Katolička Crkva u Starogradiškom naselju Uskoci.

Obrazovanje[uredi VE | uredi]

Osnovna škola Okučani područna škola Stara Gradiška

Kultura[uredi VE | uredi]

Šport[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvor[uredi VE | uredi]


P parthenon.svg Nedovršeni članak Stara Gradiška koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.