Grb Litve

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Grb Litve

Grb Litve jedan je od najstarijih u Europi. Popularno se naziva Vytis (onaj koji proganja, vrši juriš). Član 15. litvanskog ustava predviđa da će grb Litve biti bijeli Vytis na crvenom polju.

Suvremeno heraldičko riješenje štita iz 1991. godine čini oklopljeni vitez na srebrnom (bijelom) konju na crvenoj pozadini. Okrenut je da gleda heraldički desno, a lijevo kada se grb gleda sprijeda. Jahač nosi srebrni mač u desnoj ruci iznad glave. Na lijevom ramenu viteza nalazi se plavi štit s dvostrukim zlatnim križem. Sjedalo, amovi i pojas su plavi. Drška mača, uzengije, potkovice i ukrasi su zlatne boje.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Najraniji spomen grba iz 14. je stoljeća, na pečatu Velikog Vojvodstva Litve. Grb je vremenom postao simbol oblasti Vilniusa, te se upotrebom proširio na cijelo vojvodstvo. Pojavljivao se i kao motiv na zastavama. Grb se mijenjao po detaljima, ali nikad osobito. Bio je grb države Litve između dva svjetska rata, a usvojen je i za modernu Litvu.

Postoji prijedlog da se usvoji i velika varijanta grba s dodatom trakom koja bi na sebi imala napisan stih iz litvanske himne - Nek jedinstvo cvijeta.

Vidi još[uredi | uredi kôd]