Grb Srbije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Veliki grb Srbije

Grb Srbije je dvoglavi bijeli orao na crvenom štitu poluokruglog oblika s krunom iznad štita.

Postoje Veliki grb i Mali grb Srbije. Iako su simboli grba Srbije od davnina, ovi su grbovi kraljevske kuće Obrenović. Na taj način osigurala se podrška onih koji su smatrali da je uvođenjem monarhističkih grbova predviđen povratak obitelji Karađorđević.

Socijalističko razdoblje[uredi | uredi kôd]

Grb SR Srbije

Ustav Socijalističke Republike Srbije od 25. veljače 1974. odredio je grb SR Srbije slično kao i prethodni ustavi Socijalističke odnosno Narodne Republike Srbije.

Grb Socijalističke Republike Srbije predstavlja polje okruženo s jedne strane žitnim klasjem a s druge strane lisnatim hrastovim grančicama.
Žitno klasje i hrastove grančice povezani su dole trakom na kojoj su ispisane godina ustanka srpskog naroda 1804. i godina početka narodnooslobodilačkog rata i socijalističke revolucije 1941. Između vrhova žitnog klasja i hrastovih grančica je petokraka zvezda. U polju iznad trake nalazi se lik sunca, a u sunčanom polju deo zupčanika. Nad sunčanim zracima je štit na kome su pravilno raspoređena četiri ocila.

— Član 5. Ustava SR Srbije, 1974.

Mali grb Srbije


Azure, a bend Or.svg Nedovršeni članak Grb Srbije koji govori o grbovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.