Nacrt:Gummibär

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Gummibär)
Gummibär
Datoteka:Gummibär logo.png
Poznat/a i kaoGumi Medo, Gummy Bear

Gummibär [ˈɡʊmibɛːɐ̯] (njemački za "gumene medvjediće") višejezični je euro-dance lik njemačkog podrijetla i virtualni bend koji izvodi pjesme povezane s gumenim medvjedićima na raznim svojim albumima, uključujući I Am Your Gummy Bear (2007.) i La La Love to Dance (2010.). Spot za pjesmu "I'm a Gummy Bear" ima gotovo 3 milijarde pregleda na YouTubeu.

Podrijetlo imena i izgled lika[uredi | uredi kôd]

Naziv "Gummibär" preuzet je od njemačkog brenda gumenih bombona u obliku medvjeda iz Hariba koji je predstavljen 1920.[1] Visoko stilizirani zeleni plavooki debeli želatinozni medvjed ima na sebi narančaste gaćice oblika slova Y kao donje rublje i bijele tenisice. Gummibärovo uho je ugriženo s nedostatkom malog gornjeg lijevog dijela. Medvjeđa njuška, ili, dopuštajući izgovoreno, antropomorfizam, njegovi brkovi i kozja bradica, izgledaju kao tepih (u ranijim medijima, naizgled zašećereni). Lik isto tako ima samo dva mala zuba razmaknuta jedan od drugog na donjoj čeljusti. Gummibärova desna šarenica i zjenica veće su od odgovarajućih lijevi.

Popularnost[uredi | uredi kôd]

Popularnost Gummibära kao fenomena vrlo je slična onoj europskog glazbenog fenomena Crazy Frog, kojeg karakteriziraju ponavljanje stihova i pjevanje zaraznih melodija. Varijante glazbe lika objavljene su na raznim jezicima diljem svijeta.[2]

Povezane proizvode plasira Gummybear International, koji je odgovoran za stvaranje, razvoj i brendiranje Gummibär animacija, kao i glazbenog sadržaja i produkcije. Roba uključuje glazbene i video proizvode (CD, DVD, preuzimanja i melodije zvona) i video igre. Sjedište tvrtke je u New Jerseyu, Sjedinjenim Američkim Državama.

U lipnju 2012. Gummybear International sklopio je ugovor o licenciranju i zajedničkom brendiranju s grčkim proizvođačem igračaka Jumbo[3] i s brazilskom diskografskom kućom Som Livre u kolovozu koji uključuje ugovore o merchandisingu i izdanjima u različitim formatima.[4]

U srpnju 2017. Gummybear International stvorio je novog lika zvanog Paperotti,[5] a on je žuta patka koja ima plavo pero na čelu, a Paperottijev kanal sadrži glazbene spotove i kratke animirane filmove. Paperotti se od tad pojavio u nekoliko videa Gummibära.[6]

Video[uredi | uredi kôd]

Video, CGI pop najavu od 30 sekundi animiranu u Softimage XSI, režirao je, dizajnirao i animirao Pete Dodd, a producirao Wilfilm u Kopenhagenu za Ministry of Sound GmbH u Berlinu.[7] Izvorni video je bio verzija od 30 sekundi mađarske verzije, "Itt Van A Gumimaci" koja je objavljena na mrežnoj stranici Mojoflix.com

DVD[uredi | uredi kôd]

Gummibär: I Am Gummy Bear - Gummibär Video Collection objavljen je 28. travnja 2009. u Sjedinjenim Američkim Državama. DVD sadrži video zbirku pjesme "I Am A Gummy Bear" na devet različitih jezika, kao i neka druga izdanja lika.[8] Svoju robu Gummibär promovira stavljajući je u svoje videozapise na početku glazbenih spotova.

Ostali mediji[uredi | uredi kôd]

Film[uredi | uredi kôd]

Gummibär: The Yummy Gummy Search for Santa objavljen je u Ujedinjenom Kraljevstvu 8. listopada 2012.[9] i u Sjedinjenim Američkim Državama 6. studenog 2012. od Lionsgate Home Entertainmenta.[10] To je Gummibärov prvi dugometražni film. Osim glavnog lika, u filmu glume Harry, muški kameleon, Vampiro, šišmiš vampir iz Drakule, i Kala, mačka, dok kreću u potragu za Djedom Mrazom, koji je prijavljen nestao na Badnjak.[10] Film je emitiran 1. prosinca iste godine u CW-ovom subotnjem jutarnjem bloku crtanih filmova Vortexx, što je emitiranje označilo kao "svjetsku premijeru".[11][12]

Mrežna serija[uredi | uredi kôd]

Godine 2016. YouTube animirana mrežna serija pod nazivom Gummibär and Friends objavljena je online na službenom Gummibärovom YouTube kanalu, a sastoji se od jedne sezone od 39 epizoda.[13] Međunarodne verzije objavljene su na kanalu pod nazivom "Gummy Bear Show International" počevši od 1. travnja 2020.[14]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Gummibär biography, discography, songs, lyrics, remixes and more!. Bubblegum Dancer
  2. Alleyne, Richard. 11. srpnja 2008. Gummy Bear set to take Crazy Frog's mantle. The Telegraph. Telegraph Media Group. Pristupljeno 30. studenoga 2020.
  3. Gummybear International Licenses Use of Animated Character Gummibär for Bulgarian Jumbo Toy Stores TV Ad Campaign. PRWeb. 1. lipnja 2012. Pristupljeno 22. studenoga 2021.
  4. Gummybear International Announces Major Licensing Agreement with Brazilian Record Label Som Livre. PRWeb. 24. kolovoza 2012. Pristupljeno 22. studenoga 2021.
  5. Gummybear International Unveils New Animated Character Paperotti. PRWeb. Pristupljeno 15. lipnja 2022.
  6. GUMMY EGG Gummy Bear Song GUMMIBÄR Surprise Egg Song. YouTube (engleski). Pristupljeno 15. lipnja 2022.
  7. Dodd, Pete. GUMMY BEAR. Peter Dodd Director of Animation. Pristupljeno 22. studenoga 2021.
  8. GUMMIBÄR – I Am A Gummy Bear: The Gummibär Video Collection. Gummibär. Pristupljeno 22. studenoga 2021.
  9. Gummibär DVD Debuts October 8th In UK!. thegummybear.com. 4. listopada 2012. Pristupljeno 6. srpnja 2019.
  10. a b Watch The Trailer For The Yummy Gummy Search For Santa!. thegummybear.com. 10. listopada 2012. Pristupljeno 6. srpnja 2019.
  11. Zahed, Ramin. 27. studenoga 2012. Vortexx on The CW Announces Special Holiday Line-Up. Animation Magazine. Pristupljeno 6. srpnja 2019.
  12. MyVortexx. myvortexx.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. studenoga 2012. Pristupljeno 6. srpnja 2019.
  13. Gummibär And Friends "Spooktacular" The Gummy Bear Show Episode 1. YouTube. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. veljače 2023. Pristupljeno 26. veljače 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  14. Gummy Bear Show International. YouTube

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]