Hrvatsko planinarsko društvo Imotski

Izvor: Wikipedija

HPD Imotski je planinarsko društvo iz Imotskog.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Osnovano je 5. srpnja 1927. godine, kao podružnica Hrvatskoga planinarskoga društva pod imenom „Biokovo” Imotski. Jedno je od najstarijih planinarskih društava u Dalmaciji.

Društvo ubrzo, već 1928. godine, prestaje s organiziranom djelatnošću, ali članovi Društva samostalno ili u skupinama i dalje pohode planine u bližoj okolici, posebno Biokovo.

U Zagrebu se 1935. godine ponovo pokreće inicijativu za oživljavanje Društva, ali je ono osnovano tek 3. lipnja 1938. godine, i to s novim imenom HPD „Imotska jezera”, jer je ime „Biokovo” u međuvremenu preuzelo novoosnovano planinarsko društvo u Makarskoj.

Prema podatcima dr. Veljka Vukovića, jednoga od osnivača Društva, članstvo je redovito organiziralo izlete u okolicu Imotskog, na Biokovo i Zavelim. Sudjelovali su u pošumljavanju goleti između Crvenoga i Modroga jezera, park šume Gaj i ekološkim akcijama koje je organiziralo ekološko društvo „Lipa”. Skupina Imotskih planinara predvođena Pjerkom Penovićem 14. kolovoza 1933. uspela se na Triglav, što je u to doba među planinarima bilo iznimno dostignuće. Početkom Drugoga svjetskoga rata gasi se svaki rad Društva.

Sredinom sedamdesetih, u Imotskom se javljaju dvije grupe ljubitelja prirode, izletnika i špiljara. Skupina izletnika okupljala se oko Petra Vlajčića, a pohodili su planine u okolici Imotskog i susjedne BiH. Druga skupina uglavnom je špiljarila po okolici, mahom okupljajući imotske izviđače. Predvodio ih je Davorko Barbir, student arhitekture, slikar imotskih veduta i strastveni špiljar.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Povijest HPD „IMOTSKI”Arhivirana inačica izvorne stranice od 7. veljače 2020. (Wayback Machine) hpd-imotski.hr. Pristupljeno 2. ožujka 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]