Inženjerijska bojna GOMBR

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Za druga značenja, pogledajte Inženjerijska bojna.
Inženjerijska bojna GOMBR-a
Osnovana 2008.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta inženjerijska postrojba
Dio Gardijska oklopno-mehanizirana brigada
Vojarna Bosut, Vinkovci
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
pukovnik Mile Čorak
Znakovlje
Beretka crna

Inženjerijska bojna Gardijske oklopno-mehanizirane brigade postrojba je Hrvatske kopnene vojske, ustrojena 2008. godine i gotovo 90 posto njezinih pripadnika dolazi iz nekadašnje 30. inženjerijske brigade i Inženjerijske satnije 3. GOMBR-a.

Težišna zadaća inženjerijskih postrojbi jest provođenje građevinsko-inženjerijskih radova. Osim izgradnje objekata za vojne potrebe, uređenja poligona i drugih vojnih objekata, inženjerija provodi i aktivnosti koje su od velikog značenja za civilnu zajednicu.

Postrojba je stacionirana u vojarni "Bosut" u Vinkovcima, a često su i na više terena istodobno, pa je u takvim uvjetima rada specifičan i način zapovijedanja i način vođenja postrojbe.

Inženjerijska bojna se inače sastoji od inženjerijske i pionirske satnije, te tri samostalna voda, i to voda za premoštavanje te logističkog i zapovjednog voda.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.