Prijeđi na sadržaj

Indokina

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Indokineski poluotok)
Indokina 1886.

Indokina, odnosno Indokineski poluotok, je dio Indija u Jugoistočnoj Aziji a obuhvaća njene dijelove koji od azijskog kopna ulaze u Južno kinesko more.

Naziv je izveden od ranijeg naziva francuske kolonije "Francuska Indokina", koja je obuhvaćala velike dijelove poluotoka, a povezan je i s kulturnim utjecajima koje su na to područje imali Kina (na Vijetnam) i Indija (na Kambodžu, Laos i Tajland).

Indokineski poluotok leži između Sijamskog (često se naziva i Tajlandski zaljev) i Tonkinškog zaljeva, oba zaljevi Južnokineskog mora, koje je, opet, rubno more Tihog oceana (Pacifika). U zemljopisnom smislu, na poluotoku su cijela Kambodža, južni dio Laosa, istočni dio središnjeg Tajlanda i središnji i južni dio Vijetnama, područja jugoistočno od zamišljene crte između Bangkoka kao najzapadnije točke Indokineskog i najistočnije točke Malajskog poluotoka, i Tonkinškog zaljeva.

Sjeverno odnosno sjeverozapadno od te crte, poluotok prelazi u azijski kontinent.

Indokina se sastoji od područja sljedećih država:

  • u užem smislu, samo nekadašnja kolonijalna Francuska Indokina:
  • u širem smislu, koristi se i naziv kopneni dio Jugoistočne Azije, što uključuje:

Otoci[uredi | uredi kôd]

U područje Indokine ubrajaju se još i otoci:


Glavna religija ovog područja su Theravada i Hinayana budizam. U Vijetnamu prevladava Mahayana budizam, dok je Malezija multireligiozna s islamom kao glavnom religijom, a budistima, hinduistima i kršćanima kao najvećim manjinama.