InterCity-Express

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma InterCity-Express. Za željeznički sustav u gradu Brisbane, Australija pogledajte InterCity Express (Citytrain).
aktualni logotip

InterCity-Express (staro ime InterCityExpress) ili skraćeno ICE je vlak velikih brzina Njemačkih željeznica.[1]

Razlike između serija[uredi | uredi kôd]

ICE (općenito): svjetlosivo lakiranje s crvenom linijom
ICE 1: dvije pogonske glave i srednišnji nepogonjeni vagoni; vagon-restoran i bistro-vagon s povišenim krovom;
ICE 2: jedna pogonska glava i jedan vagon upravljačnica s odjeljkom za putnike; Vagon-restoran i bistro-vagon imaju istu visinu krova kao preostali vagoni
ICE 3: nema pogonske glave, već je cijeli motoriziran. Krajnji vagon s okruglim staklom na čelu i "Lounge" (Odjel za putnike s pogledom na tračnice, Trafo-vagon s pantografom (nema pogona)

ICE T/TD: kao ICE 3, samo: strmiji "nos"; Pantograf (T) ili aerodinamičko prekrivanje (TD) kočionih otpornika na zadnjem vagonu. TD je turbodiesel verzija, za razliku od ostalih električnih verzija.
ICE T2: sličan kao ICE T serija 1
ICE V: ljubičasta, široka traka se nalazi dublje; Logotip Njemačkih Željeznica i privremeni ICE-Logotip; Pogonske glave su veće od središnjih vagona i "nos" im je okrugliji 

ICE S: "stara" pastelnoljbičasti/orientalnocrvena linija ide prema srednjem vagonu 1 i 3 u žutom/plavom (Željeznička boja žuta za radno vozilo); ICE natpis u sivom i s dodatkom "S" u bijeloj boji; sive isprekidane linije i žuta linija koji tvore zavijeni diagram 2; Vodiči visoke struje na prijelazima vagona; Najveća brzina 330 km/h umjesto 280 km/h

ICE S i ICE V nisu vlakovi za linijsku uporabu. To su mjerni vlakovi i specijalna vozila za ispitivanje karakteristika pruge.

Podserije za izvoz u druge zemlje[uredi | uredi kôd]

Siemens Velaro
  • Velaro, baziran na ICE 3 seriji, multisustavna podrška napona napajanja (15 kV AC, 25 kV AC, 1.5 kV DC, 3 kV DC), podržava ETCS
  • Venturio - koncept baziran na Velaro tehnologiji, koji će se koristiti kod Railjeta.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Poljičak, Ana-Mari; Ljubić Hinić, Martina; Šego, Darijo. ICE MREŽA VLAKOVA NJEMAČKIH ŽELJEZNICA (pregledni rad). Pristupljeno 9. rujna 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak InterCity-Express koji govori o željezničkom prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.