Thalys

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Thalys.JPG

Thalys je mreža vlakova velike brzine, koja je sagrađena oko linije velike brzine između Pariza i Brussela. Ta linija se dijeli sa Eurostar vlakovima koji voze od Pariza ili Brussela za London preko Lille-a i "Channel Tunnel Rail Link" i sa francuskim domaćim TGV vlakovima. Sustav koristi dva model vlakova, PBA i PBKA, koji oboje pripadaju TGV obitelji vlakova, iako nisu identični sa matičnim TGV garniturama.

Nakon Brussela, glavni gradovi u koje još Thalys vlakovi voze su Antwerpen, Haag, Rotterdam, Amsterdam, Liège, Aachen i Köln. Vlakovi za taj smjer voze djelomično na posebnim linijama visokih brzina (neke su još u izgradnji) i djelomično na starijim linijama, pri čemu dijele iste sa vlakovima normalne brzine. Planovi za nastavak iza Kölna na Frankfurt je morao biti napušten zbog toga, jer je snaga koju vlakovi generiraju pri korištenju pod naponom od 15 kV nedovoljna za operaciju na Köln-Frankfurt liniji velike brzine.

Brzina[uredi | uredi kôd]

Najviša brzina na posebnoj željezničkoj liniji za velike brzine je 300 km/h. Zbog toga ovaj vlak skoro zadire u područje vlakova vrlo velike brzine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Službena internet stranica


LogoOV.png Nedovršeni članak Thalys koji govori o željezničkom prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.