Sokol (vlak)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Prototip vlaka Sokol
Velaro RUS vlak, "Sapsan", naslijednik Sokola

Sokol je vlak velikih brzina, koji je trebao u prometovati u Rusiji. Maksimalna brzina je trebala biti 250 km/h, sa povećanjem na 300 km/h u budućnosti.

Povijest[uredi VE | uredi]

Kamen temeljac je postavljen u Rusiji stvaranjem akcijske udruge, koja se brine o željeznici velike brzine. Prva linija, na kojoj ji Sokol trebao povezuje Moskvu sa Sankt-Peterburgom. Međutim već pri kraju devedesetih godina je postojao prototip, čija je konstrukcija počela 1997 godine, i čiji su dijelovi u 90% iz Rusije.

U studenom 1999 su se vršile prve ispitne vožnje između Moskve i Sankt-Peterburga. Granica od 200 km/h je dostignuta 27. travnja 2000 između Sankt-Peterburga i Malaye Višere.

U proljeće 2002 je službeno objavljena brzina od 200 km/h. Nakon daljnjih testova trebala je početi serijska proizvodnja 18 vlakova za cijenu od 19,3 milijuna dolara. Međutim, iznenadno je projekt zaleđen, a 2004 je potpuno izumro. Zaleđivanje je nastupilo najviše zbog toga, jer je projekt vlaka, naziva Sokol-250 trebao moći dostići brzinu od 250 km/h. Međutim najbolji rezultat mu je bio 236 kilometara na sat. Odlučeno je, da se kupi strana tehnologija, jer nije dostignut cilj projekta i zbog nedostatka financijskih sredstava za daljni razvoj.

Budućnost[uredi VE | uredi]

18. svibnja 2006 godine potpisan ugovor za kupnju 8 vlakova Intercity Express, Velaro RUS serija, bazirana na ICE3 seriji od tvrtke Siemens. 20. lipnja 2007 je započela produkcija prvih jedinica. Planirana usluga je izgubila ime Sokol. Na kraju je izabrano je marketinško ime Sapsan.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

[1] Opis originalnog Sokol vlaka (engleski)


LogoOV.png Nedovršeni članak Sokol (vlak) koji govori o željezničkom prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.