Prijeđi na sadržaj

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj

Izvor: Wikipedija
Islamska zajednica
Bošnjaka u Njemačkoj
Logo Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj
Reis-ul-ulemaHusein ef. Kavazović
glavni imamglavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj
Osnovana1994.
SjedišteWiesbaden
Država Njemačka

Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj (IZBNJ) (njem.: Islamische Gemeinschaft der Bosniaken in Deutschland) je vjerska organizacija Bošnjaka muslimana na području Njemačke.

Najviši predstavnik Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj je glavni imam. Islamska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj je do danas u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na nivou medžlisa. Kao takva, sastavni je dio Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Europi, zbog čega je reis-ul-ulema vrhovni poglavar Bošnjaka muslimana i u Njemačkoj.

Položaj IZBNJ-e na karti Islamske zajednice Bošnjaka u Zapadnoj Europi

Sjedište Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj nalazi se u Wiesbadenu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prva muslimanska zajednica Bošnjaka u Njemačkoj osnovana je 1978. godine u Aachenu. Prije rata u Bosni i Hercegovini, bilo je oko 20 zajednica u Njemačkoj, koje su se ubrzo povećale nakon 1992. godine zbog dolaska velikog broja izbjeglica i raseljenih lica iz Bosne i Hercegovine, te je broj od oko 50 udruga dostigao u siječnju 1994. godine[1] Vršitelj dužnosti reis-ul-uleme Mustafa ef. Cerić, koji je tada bio u Njemačkoj, 10. siječnja 1994. godine imenovao je Mustafu Klanco za glavnog imama u Njemačkoj.

Krajem 1994. godine osnovana je krovna organizacija kao "Udruga islamskih zajednica Bošnjaka u Njemačkoj e.V. (VIGB)" u Dortmundu. Udruga islamskih zajednica Bošnjaka u Njemačkoj e.V. (VIGB) je kasnije preimenovana u Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj koja je organizirana u šest regionalnih jedinica.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Xavier BOUGAREL: “Balkan Muslim Diasporas and the Idea of a ‘European Islam’” (MS Word; 114 kB) in: Tomislav Dulić et alii (eds.), Balkan Currents. Essays in Honour of Kjell Magnusson, Uppsala: Uppsala Multiethnic Papers 49, 2005, pp. 147-165.
  2. Statut IZBNJ (PDF). Pristupljeno 21. studenoga 2018. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]