Prijeđi na sadržaj

Husein Kavazović

Izvor: Wikipedija
Husein ef. Kavazović
Rođenje3. srpnja 1964., Gradačac
Zanimanjeteolog
13. reis-ul-ulema
2012 – trenutačno
PrethodnikMustafa ef. Cerić

Husein ef. Kavazović (Gradačac, 3. srpnja 1964.), bošnjački je teolog, trenutačni 13. po redu reis-ul-ulema u Bosni i Hercegovini.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Husein ef. Kavazović s ministrom vanjskih poslova Republike Austrije Sebastianom Kurzom, Sarajevo 2015.

Husein ef. Kavazović je rođen 3. srpnja 1964. godine u Jelovče Selu kod Gradačca, u Bosni i Hercegovini.[1] Osnovno obrazovanje stekao je u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Na Šerijatskom fakultetu Sveučilišta Al-Azhar u Kairu je studirao u razdoblju od 1985. do 1990. godine. Magistarski rad i doktorsku disertaciju obranio je na Fakultetu islamskih znanosti u Sarajevu, iz područja šerijatskog prava.[2][3]

Radno iskustvo stjecao je kao imam, hatib i mualim u džematima u Srebreniku i Gradačcu. Obavljao je dužnost muftije tuzlanskog u razdoblju od 1993. do 2012. godine. Nedugo nakon imenovanja na položaj muftije tuzlanskog, zajedno s još devet članova delegacije Okruga Tuzla biva zarobljen u Konjicu i odveden u logor HVO-a, a odatle predan u logor Vojske bosanskih Srba. Nakon sedam mjeseci ponovo je na slobodi i vraća se u Tuzlu.[4]

Kao muftija tuzlanski posebno je zaslužan za obnovu i rad Tuzlanskog muftiluka i Behram-begove medrese u Tuzli. Svojim zalaganjem je doprinio podizanju zgrade Biblioteke Behram-beg u Tuzli. Jedan je od pokretača Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj kod Lukavca, prve ustanove za rehabilitaciju ovisnika u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine. Radio je na pokretanju i razvoju Agencije za certificiranje halal kvalitete Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Učestvovao je u obnovi i izgradnji velikog broja džamija u bosanskom Podrinju i bosanskoj Posavini.

Istovremeno, snažno se angažirao i na zbrinjavanju prognanog i izbjeglog stanovništva iz Istočne Bosne tokom agresije, a potom i u obnavljanju infrastrukture Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i povratku muslimana u mjesta iz kojih su protjerani. Bio je član i predsjednik Savjetodavne radne grupe za definiranje sadržaja u izradi projektne dokumentacije za kompleks Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica.[5]

Godine 2012. izabran je za reis-ul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U njegovom mandatu na položaju reis-ul-uleme Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini provela je izmjene Ustava i značajne reforme u mnogim područjima djelovanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj muslimanskoj dijaspori.[6] Obnovljene su džamije Ferhadija u Banjoj Luci i Aladža u Foči, te otvorena novoizgrađena Ljubljanska džamija.

Govori arapski i služi se engleskim jezikom.[7][8][9][10]

Prijetnje[uredi | uredi kôd]

Husein ef. Kavazović i član predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović na ispraćaju posmrtnih ostataka žrtvama genocid u Srebrenici, Sarajevo 2015.

Husein ef. Kavazović je često meta prijetnji vehabija i islamskih radikala.

Krajem 2015. godine Kavazoviću je islamski ekstremist Abdullah Armin Čurt iz Sirije putem društvene mreže Facebook uputio prijetnje smrću. On je tom prilikom poručio: "A Kavazovića ćemo također obezglaviti, odavno je to zaslužio".[11]

Godine 2016. islamski ekstremista iz Siriji Amir Selimović je iz te zemlje izravno zaprijetio Kavazoviću zbog akcije koju je tada povela Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kako bi se u ovoj zemlji rasformirale ilegalne vjerske zajednice koje su formirali samozvani imami-propagatori radikalnog islamizma. Selimović je tom prilikom poručio "Molim Allaha da reis-ul-ulemu u Bosni i Hercegovini Huseina Kavazovića i njegove sljedbenike .... zakoljem nasred Baščaršije.[12]

Godine 2017. u izdanju ISIL-ovog magazina Rumiyah (Rim) propagandisti te organizacije pozvali su svoje simpatizere da ubijaju šejhove tavagita (sve ono što se obožava mimo Alaha, a što simpatizeri ove ideologije koriste da opravdaju ubijanje nevinih ljudi). Uz tekst je objavljena fotografija reis-ul-uleme Huseina ef. Kavazovića, kao i fotografije muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje su opisali kao murteddske (otpadnici od islama) vođe neislamske zajednice. U magazinu je tom prilikom naglašavano da je "ubijanje murtedda draže i priječe od ubijanja pravih kafira (nervjernika)".[13]

Djela[uredi | uredi kôd]

 • Dvije kodifikacije šerijatskog porodičnog prava (Sarajevo, 2012)
 • Kodifikacija šerijatskog građanskog prava na temeljima hanefijske pravne škole (Sarajevo, 2019)
 • Prijevod i komentar na djelo: Muḥammad Qadrī paše, Murshid al-Ḥayrān: Kodifikacija šerijatskog imovinskog prava (Sarajevo, 2019.)
 • Prirodno pravo kod Mu'tazila (Sarajevo, 2019.)

Citati[uredi | uredi kôd]

 • »Te nezaštićene ljude ubili su četnici i ako želite da im se osvetite uzmite pušku i idite na linije obrane, a svoj gnjev nipošto nemojte da ispoljavate na Srbima koji žive na prostoru pod kontrolom Armije RBiH, niti nad srpskim oficirima bilo gdje. Jer Srebreničane su pobili četnici, a svi Srbi nisu četnici.«

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Biografija reisu-l-uleme mr. Husein ef. Kavazovića (pristupljeno 5. rujna 2013.). Inačica izvorne stranice arhivirana 22. veljače 2014. Pristupljeno 5. rujna 2013.
 2. Novi reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović. balkanpost.net. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. kolovoza 2019. Pristupljeno 1. siječnja 2016.
 3. Ko je Husein ef. Kavazović: Od borca s puškom u ruci do reisa. AKOS.ba. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. travnja 2015. Pristupljeno 1. siječnja 2016.
 4. Gvardijan i reis: Biti čovjek u najtežim vremenima. Al Jazeera Balkans (bošnjački). 4. ožujka 2015. Pristupljeno 25. svibnja 2019.
 5. Reisu-l-ulema. Islamska zajednica u BiH (bošnjački). 4. ožujka 2015. Pristupljeno 25. svibnja 2019.
 6. Službena stranica, Islamske zajednice u BiH. Biografija reisu-l-uleme dr Huseina ef Kavazovića. www.islamskazajednica.ba. Pristupljeno 19. rujna 2019.
 7. Biografija mr. Husein ef. Kavazović (PDF). rijaset.ba. Pristupljeno 1. siječnja 2016.
 8. Neuer religiöser Führer für Muslime in Bosnien. dw.com. Pristupljeno 1. siječnja 2016.
 9. Gvardijan i reis: Biti čovjek u najtežim vremenima. balkans.aljazeera.net. Pristupljeno 1. siječnja 2016.
 10. Uvjerljiva podrška Huseinu ef. Kavazoviću. dw.com. Pristupljeno 1. siječnja 2016.
 11. Prijetnje smrću reisu Kavazoviću, Gološu i Hadžiću. vecernji.ba. Pristupljeno 1. siječnja 2016.
 12. U Siriji zarobljen radikalni islamist iz BiH koji je prijetio smrću reisu Kavazoviću. tportal.hr. Pristupljeno 1. siječnja 2016.
 13. Jezivo: Pogledajte kakve je nove prijetnje dobio reis Husein ef. Kavazović. bhdijaspora.net. Pristupljeno 17. srpnja 2017.
 14. Mekteb je najvažnija ustanova Islamske zajednice (pristupljeno 31. svibnja 2022.). Pristupljeno 31. svibnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Husein Kavazović
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Husein Kavazović

Mrežna mjesta[uredi | uredi kôd]

Prethodi: Muftija tuzlanski
1993.2012.
Slijedi:
Hfz. Husein ef. Mujić Vahid ef. Fazlović
Prethodi: Reis-ul-ulema
2012.
Slijedi:
Mustafa ef. Cerić '