Mustafa Cerić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mustafa ef. Cerić
Mustafa Cerić

12. reisu-l-ulema
trajanje službe
1993. – 2012.
Prethodnik Jakub ef. Selimoski
Nasljednik Husein ef. Kavazović
Rođenje 3. srpnja 1964., Visoko
Zanimanje teolog

Mustafa ef. Cerić je predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa. Jedan je od osnivača Bošnjačke akademije znanosti i umjetnosti. Bivši je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Mustafa Cerić je rođen 5. veljače 1952. godine u Velikom Čajnom kod Visokog. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1972. godine. Diplomirao je na Sveučilištu u al-Azhar u Kairu 1978. godine. Nakon toga radi kao imam (vjersko-prosvjetni referent) u Bijeloj džamiji u Gračanici do 1981. godine. Odlukom Starješinstva biva imenovan za imama u Islamskom kulturnom centru u Chicagu. U Chicagu završava poslijediplomske studije u polju islamske teologije na Odsjeku za bliskoistočne jezike i civilizacije gdje je i doktorirao pred poznatim muslimanskim učenjakom Fazlur Rahmanom s tezom: A study of the Theology of Abu Mansur al-Maturidi (Studija o teološkom učenju Ebu Mensura el-Maturidije) 24. rujna 1986. godine. Usporedo s imamskim poslom predavao je na Američkom koledžu u Chicagu.

Nakon petogodišnjeg imamskog rada i studiranja u Chicagu odlazi u Hrvatsku na mjesto glavnog imama u Zagrebačkoj džamiji. Njegovim dolaskom Islamska zajednica u Zagrebu poprima suvremene oblike rada koji su dotada bili nepoznanica za Islamsku zajednicu. Pod njegovim je vodstvom Islamska zajednica u Zagrebu organizirala tri znanstvena simpozija: Mistika u Islamu - tesavvuf, Problemi suvremenog pristupa islamu i Etika u islamu. Ovaj treći znanstveni skup imao je internacionalnu dimenziju jer su na njemu uzeli aktivno sudjelovanje najautoritativniji znanstvenici iz islamskog svijeta, a jugoslavenskoj javnosti su se po prvi put predstavili fizičar i nobelovac Abdusselam i malezijski filozof Nedžib Attas. Ovakav vid aktivnosti u kreaciji dr. Cerića Zagrebačku džamiju svrstava u sam vrh znanstveno-kulturnog života Islamske zajednice u bivšoj Jugoslaviji, a čini je sve prisutnijom i u tokovima razvoja islamske misli u svijetu.

Od 1998.[1] do rujna 2012. bio je reisul-ulema Islamske zajednice u BiH.[2]

Govori arapski i engleski. Oženjen je. Ima dvije kćeri i sina.

Kontroverze[uredi VE | uredi]

Mustafa Cerić poznat je po svojim izjavama kojima simpatizira osmansku vlast u Bosni i Hercegovini. Prilikom susreta sa premijerom Turske izjavio je »Turska je naša mati. Tako je bilo i tako će i ostati!«[3]

Objavljeni radovi[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. www.rijaset.ba, BIOGRAFIJE DOSADAŠNJIH REISU-L-ULEMA, pristupljeno 30. prosinca 2012.
  2. www.rijaset.ba, "Husein ef. Kavazović novi reisu-l-ulema", Predaja Menšure novom Reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću obavit će se 19. novembra ove godine. Do tada će funkciju reisu-l-uleme obavljati sadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, u Husein ef. Kavazović funkciju muftije tuzlanskog., objavljeno 23. rujna 2012., pristupljeno 30. prosinca 2012.
  3. http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=576&tekst_rb=1
  4. Centar za arapske i islamske studije

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mustafa Cerić


Prethodi: Reisu-l-ulema
1993.2012.
Slijedi:
Jakub ef. Selimoski Husein ef. Kavazović