Mustafa Cerić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mustafa ef. Cerić
Mustafa Cerić

12. reis-ul-ulema
Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini
trajanje službe
1998. – 2012.
Prethodnik on sam
Nasljednik Husein ef. Kavazović
vršitelj dužnosti reis-ul-uleme
Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini
trajanje službe
1993. – 1998.
Prethodnik  Jakub ef. Selimoski
Nasljednik on sam
Rođenje 5. veljače 1952., Visoko
Zanimanje teolog

Mustafa ef. Cerić (Visoko, 5. veljače 1952.), bošnjački teolog, 12. po redu reis-ul-ulema u Bosni i Hercegovini, trenutačni predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), te jedan je od osnivača Bošnjačke akademije znanosti i umjetnosti (BANU).

Životopis[uredi VE | uredi]

Mustafa ef. Cerić sa papom Ivanom Pavlom II., Sarajevo 1997.

Mustafa ef. Cerić je rođen 5. veljače 1952. godine u Velikom Čajnom kod Visokog. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1972. godine. Diplomirao je na Sveučilištu u Al-Azhar u Kairu 1978. godine. Nakon toga radi kao imam u Bijeloj džamiji u Gračanici do 1981. godine. Odlukom Starješinstva biva imenovan za imama u Islamskom kulturnom centru u Chicagu. U Chicagu završava poslijediplomske studije u polju islamske teologije na Odsjeku za bliskoistočne jezike i civilizacije gdje je i doktorirao pred poznatim muslimanskim učenjakom Fazlur Rahmanom s tezom: A study of the Theology of Abu Mansur al-Maturidi (Studija o teološkom učenju Ebu Mensura el-Maturidije) 24. rujna 1986. godine. Usporedno s imamskim poslom predavao je na Američkom koledžu u Chicagu.

Nakon petogodišnjeg imamskog rada i studiranja u Chicagu odlazi u Hrvatsku na mjesto glavnog imama u Zagrebačkoj džamiji. Njegovim dolaskom Islamska zajednica u Zagrebu poprima suvremene oblike rada koji su dotada bili nepoznanica za Islamsku zajednicu. Pod njegovim je vodstvom Islamska zajednica u Zagrebu organizirala tri znanstvena simpozija: Mistika u Islamu - tesavuf, Problemi suvremenog pristupa islamu i Etika u islamu. Ovaj treći znanstveni skup imao je internacionalnu dimenziju jer su na njemu uzeli aktivno sudjelovanje najautoritativniji znanstvenici iz islamskog svijeta, a jugoslavenskoj javnosti su se po prvi put predstavili fizičar i nobelovac Abdusselam i malezijski filozof Nedžib Attas. Ovakav vid aktivnosti u kreaciji Mustafe ef. Cerića Zagrebačku džamiju svrstava u sam vrh znanstveno-kulturnog života Islamske zajednice u SFR Jugoslaviji, a čini je sve prisutnijom i u tokovima razvoja islamske misli u svijetu.

Od 1993. godine do 1998. godine bio je na dužnosti vršitelja dužnosti reis-ul-uleme, a od 1998.[1] do rujna 2012. bio je reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.[2] Na čelu Islamske zajednice se nalazio najduže u povijest institucije reis-ul-uleme, 19 godina. Poznat je po svojim izjavama kojima simpatizira osmansku vlast u Bosni i Hercegovini. Prilikom susreta sa premijerom Turske izjavio je »Turska je naša mati. Tako je bilo i tako će i ostati!«[3]

Govori arapski i engleski. Oženjen je. Ima dvije kćeri i sina.

Djela[uredi VE | uredi]

  • Besjede naibu reisa prof. dr. Mustafe ef. Cerića (Zenica, 1993)
  • Vjera, narod i domovina: hutbe, govori i intervjui (Sarajevo, 2002)
  • Hutbe i govori (Sarajevo, 2004)
  • Korijeni sintetičke teologije u islamu : Ebu Mensur-el Maturidi (853-944) (Sarajevo, 2012)
  • Kalendarske hutbe dr. Mustafe Cerića reisu-l-uleme: 1993.-2012. (Sarajevo, 2018)
  • Ja sam govorio (Sarajevo, 2019)

Djela o Mustafi ef. Ceriću[uredi VE | uredi]

  • Zbornik Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini : dvije decenije reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića (Sarajevo, 2012)

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. www.rijaset.ba, BIOGRAFIJE DOSADAŠNJIH REISU-L-ULEMA, pristupljeno 30. prosinca 2012.
  2. www.rijaset.ba, "Husein ef. Kavazović novi reis-ul-ulema", Predaja Menšure novom Reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću obavit će se 19. novembra ove godine. Do tada će funkciju reisu-l-uleme obavljati sadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, u Husein ef. Kavazović funkciju muftije tuzlanskog., objavljeno 23. rujna 2012., pristupljeno 30. prosinca 2012.
  3. http://www.bhdani.com/default.asp?kat=kol&broj_id=576&tekst_rb=1

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mustafa Cerić
Prethodi: Vršitelj dužnosti reis-ul-uleme
Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

1993.1998.
Slijedi:
Jakub ef. Selimoski On sam
Prethodi: Reis-ul-ulema
Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

1998.2012.
Slijedi:
On sam Husein ef. Kavazović