Islamski kulturni centar u Umagu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Islamski kulturni centar u Umagu
Lokacija Umag
Cijena izgradnje 4 milijuna kuna
Godine izgradnje 2014. - 2018.
Religija islam

Islamski kulturni centar u Umagu, vjersko-kulturna ustanova u Umagu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Islamski kulturni centar u Umagu je prvi islamski centar u Hrvatskoj na istarskom poluotoku. Gradnja je trajala četiri godine, a dovršena je travnja 2018. godine. Kamen temeljac postavljen je 15. ožujka 2014. godine. Svečano je otvoren 28. travnja 2018. godine. Za financijsku konstrukciju od 4 milijuna kuna priloge je Mešihat islamske zajednice u Hrvatskoj, dijaspora i vjerničke donacije. Namijenjen je za vjersko-sakralno, kulturno, odgojno i obrazovno posluživanje tisuću muslimanskih vjernika iz Umaga. U islamskom centru su mesdžid s pratećim prostorijama, uprava Medžlisa, dvorana za obavljanje vjerskih obreda, multifunkcionalna dvorana za kulturna događanja, učionice za mekteb, knjižnica, stambeni sklop, parkiralište, ostava, te stan za imama.[1][2][3]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska radiotelevizija I.M., HINA: U Umagu svečano otvoren Islamski kulturni centar, 28. travnja 2018. (pristupljeno 30. travnja 2018.)
  2. Grad Umag Islamski kulturni centar otvorio svoja vrata (pristupljeno 30. travnja 2018.)
  3. Islamska zajednica u Hrvatskoj Avdo Imširović: Polaganje kamena temeljca za Islamski kulturni centar u Umagu (pristupljeno 30. travnja 2018.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]