Ivica Jerak

Izvor: Wikipedija
Ivica Jerak
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 12. listopada 1962.
Mjesto rođenja Debeljak, Hrvatska
Datum smrti 25. kolovoza 2005.
Mjesto smrti Husaybah, Irak
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1988. – 2005.
Ratovi Zaljevski rat
Rat u BiH
Rat u Iraku
Rat u Afganistanu
Vojska Vojska Sjedinjenih Država
Jedinice 14. borbena potporna bolnica
10. grupa Specijalnih snaga
Delta Force

Ivica Jerak (Debeljak, Hrvatska, 12. listopada 1962. – Husaybah, Irak, 25. kolovoza 2005.) bio je hrvatsko-američki član Specijalnih snaga SAD-a i Delta Force operator.

Rani život[uredi | uredi kôd]

Jerakovo rodno mjesto je Debeljak, u općini Sukošan, u blizini Zadra. U Hrvatskoj je proveo djetinjstvo sa starijom braćom, sestrom i roditeljima.

SAD[uredi | uredi kôd]

1985., nakon što je završio srednju školu (Pomorska škola, smjer: nautičar), Jerak je emigrirao u SAD, u Houston, Texas, i 19. siječnja 1988. se prijavio kao medicinski specijalist (91B) u Vojsci SAD-a te nakon završetka osnovne obuke je dodijeljen 3. vodu, 690. medicinskoj satniji 14. borbene potporne bolnice.[1] Tečaj za medicinskog narednika (18D) Specijalnih snaga završio je u Školi i centru specijalnog ratovanja John F. Kennedy. Zatim je bio član 10. grupe Specijalnih snaga.[2] Njegova posljednja pozicija bila je asistent vođe tima u 1. operativnom odredu specijalnih snaga–Delta, postrojba u medijima najviše poznata kao Delta Force.

Odlikovan je s ukupno 47 odličja za operacije u Kuwaitu, Saudijskoj Arabiji, Afganistanu i Iraku.[3] Jedna od njegovih prvih rotacija bila je u Bosni, gdje je radi tečnosti u hrvatskom jeziku, bio obavještajni sakupljač korištenjem ljudskih izvora (HUMINT) kako bi ulovili ratne zločince. 25. kolovoza 2005., zajedno s troje suboraca (narednik prve klase (SFC) Trevor Diesing (30), SFC Obediah Kolath (zbog ozljeda preminuo 28. kolovoza u Regionalnom medicinskom centru Landstuhl, Njemačka) i kaplar (CPL) Tim Shea (22), Ranger), Ivica je smrtno stradao zbog detonacije improvizirane eksplozivne naprave u Husaybahu, na sjeveru Iraka.[4][5][6] Pokopan je 9. rujna 2005. na Nacionalnom groblju Arlington, imao je 42 godine i triput je nagrađen Ljubičastim srcem. U njegovu čast, u ponedjeljak 16. ožujka 2009., u Debeljaku, rodnom Ivičinom mjestu, uz prisustvo američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Bradtkea i ministra Božidara Kalmete, otvorena je sportska dvorana koja nosi njegovo ime, park ispred vrtića te obnovljena zgrada i igralište područne osnovne škole.[7] Projekt izgradnje sportske dvorane sufinancirala je Američka vojska sa 700.000 kuna.[8]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]