Božidar Kalmeta

Izvor: Wikipedija
Božidar Kalmeta
Božidar Kalmeta

ministar mora, prometa i infrastrukture
trajanje službe
12. siječnja 2008. – 23. prosinca 2011.
ministar mora, turizma, prometa i razvitka
trajanje službe
23. prosinca 2003. – 12. siječnja 2008.
Nasljednik Božidar Kalmeta
Damir Bajs (kao ministar turizma)
Rođenje 15. siječnja 1958., Zadar
Politička stranka Hrvatska demokratska zajednica

Božidar Kalmeta (Zadar, 15. siječnja 1958.), hrvatski političar, bivši ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske.

Diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlio se u poduzeću "Maraska" u Zadru, gdje je obavljao razne rukovodeće funkcije. 1993. godine postao je zamjenikom gradonačelnika Zadra, a od 1994. do 2003. godine obnašao je dužnost gradonačelnika. Od 1995. do 2003. bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru. Obnašao je stranačke dužnost u Zadru i Zadarskoj županiji. Na VII. Općem saboru HDZ-a izabran za potpredsjednika HDZ na listi Ivića Pašalića, ali nakon poraza Pašalića za predsjednika stranke priklanja se Ivi Sanaderu. Danas je član Predsjedništva HDZ-a.

Na parlamentarnim izborima 2003. godine izborna lista HDZ-a u IX. izbornoj jedinici, čiji je nositelj bio Kalmeta, dobila je devet zastupničkih mjesta, čime je u velikoj mjeri doprinio izbornoj pobjedi HDZ-a na tim izborima. Nakon izbora, mandatar nove Vlade Sanader ponudio mu je mjesto ministra mora, turizma, prometa i razvitka. Kalmeta je tako došao na čelo jednog velikog resora (mega-ministarstva), koji je dotad obuhvaćao tri ministarstava. Jedan od velikih uspjeha tog ministarstva pod vodstvom Kalmete jest završetak izgradnje autoceste A1 i nastavak daljnje izgradnje prometne infrastrukture.

Na parlamentarnim izborima 2007. ponovno je izborio zastupničko mjesto, ali je nastavio obnašati dužnost ministra u novoj Vladi.

Govori engleski i talijanski.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Božidar Kalmeta je potomak iseljenika iz 18. vijeka s prostora Albanije (pod turskom vlašću), koji su naseljavali Mletačku republiku (Zadar, Arbanasi...). Neki ljudi su uzimali za prezimena nazive sela u kojima su rođeni. U sjevernoj Albaniji postoji selo Kallmet i Madh.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Božidar Kalmeta koji govori o hrvatskom političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.