Ivo Mašina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ivo Mašina (Preko, Ugljan, 21. srpnja 1927. - kaznionica Stara Gradiška, 20. studenoga 1961.) je bio hrvatski povjesničar i domoljub.

Bio je najblistaviji đak zadarske gimnazije. U Zagrebu je studirao povijest na Filozofskom fakultetu gdje se pokazao vrsnim studentom, najboljim u generaciji. Bio je perspektivni student, tolike kvalitete da ga je hrvatski akademik Jaroslav Šidak vidio kao svojeg nasljednika na zagrebačkom Sveučilištu. Prvi je Mašinin javni nastup Redakciji beogradske "Republike" neugodna je istina (Slobodna Dalmacija, 1953.) . Zbog njegovih su ga domoljubnih zamisli jugokomunističke vlasti 1954. (utamničen u Đorđićevoj u Zagrebu) i 1957. godine uhitile. Milicija ga je uhitila kad je trebao pristupiti diplomskom ispitu. Svrha tako tempiranog uhićenja bila je da ne završi studij. Milicija je izvela istu stvar još u dvama navratima, smišljeno ga sprječavajući da ne bi završio studij.

Sudilo mu se kao dijelu Preške grupe. Bio je drugooptuženi na tom političkom procesu. Osuđen je na 11 godina zatvora. Iz istražnog je zatvora uspio pobjeći. Neko je vrijeme bio u Ogulinu. No, nažalost ponovno su ga uspjeli uhititi. Kaznu su mu povećali na 15 godina. Robijao je u kaznionici u Staroj Gradišci.

U kaznionici su ga mučili i trovali. Ubijen je (zadavljen je) 20. studenoga 1961. godine. Kad je umro, imao je samo 35 godina. Dugo se nije znalo gdje mu je grob, unutar zatvorskih zidina. Bilo je nekoliko pokušaja ekshumacije od 1968. do 1984. godine. Posmrtni su mu ostatci preneseni u Preko 24. srpnja 1998. godine.[1]

Po njemu danas ime nosi hrvatsko društvo političkih uznika,[2] a u Preku djeluje od 1999. "Križarsko društvo Ivo Mašina Preko".

U rodnom mu se Preku nalazi spomen-poprsje od 20. studenog 1999., a njegov je grob na Galovcu (Školjiću) pored franjevačkog samostana.

Djela o Mašini[uredi | uredi kôd]

Hrvatski književnik Joja Ricov, zemljak Ive Mašine napisao je književnu mnografiju posvećenu Ivi Mašini: Ivo Mašina- pitate me - tko je to? (izdavač Lumin, 1994., Zagreb).

Iste je godine ogranak Matice hrvatske iz Preka izdao knjigu Ivo Mašina: Uskrsna zvona (pisma), 1945. - 1961..

Matica hrvatska, ogranak Zadar objavila je 2000. zbornik radova o Ivi Mašini u kojem su objavljeni radovi u svezi s Ivom Mašinom koje su napisali Joja Ricov, Vinko Nikolić, Đuro Perica, Anđelko Mijatović, Srećko Badurina, Šime Dunatov, Velimir Terzić, Tihomil Rađa, Hrvoje Kačić, Bernardin Škunca, Ivan Prenđa, Ivan Gabelica, Jakša Kušan i drugi.

2002. je Družba "Braća Hrvatskoga Zmaja", Zmajski stol u Zadru objavio monografiju o Ivi Mašini prireditelja Bernardina Škunce Ivo Mašina, Kršćanski borac za slobodnu i pravednu Hrvatsku.

Monografija Hrvoja Kačića Dubrovačke žrtve / Jugokomunistički teror na hrvatskom jugu 1944. i poratnim godinama ima posebno poglavlje o Ivi Mašini: Dike Dubrovnika: Ivo Mašina i Boris Krasovac / protivnici svakog totalitarizma i borci protiv svakog zločina.

Izvori[uredi | uredi kôd]