Hrvoje Kačić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Osvojene medalje
vaterpolo
Olimpijske igre
srebro Melbourne 1956. Jugoslavija
Europska prvenstva
bronca EP 1950. Jugoslavija
srebro EP 1958. Jugoslavija

Hrvoje Kačić (Dubrovnik, 1932.), sveučilišni profesor i odvjetnik, stručnjak u području pomorskoga prava i hrvatski vaterpolist.

Na Olimpijskim igrama u Melbourneu 1956. godine osvaja srebrnu medalju te na OI 1960. gdje je osvojio 4. mjesto. 1950. je osvojio brončano odličje na EP, a 1958. osvojio je srebro.[1] Od športskih nagrada i priznanja, najvrjednija su izbor u idealnu vaterpolsku momčad svijeta 1956., 1957. i 1960. godine. 1957. je godine proglašen najboljim športašem Hrvatske.[1] Igrao je za dubrovački VK Jug s kojim je osvojio naslov prvaka 1951. te nekoliko puta naslov doprvaka.[1]

Kao nezavisni kandidat izabran je u prvi saziv Sabora Republike Hrvatske te je u njemu vodio Odbor za vanjsku politiku. Sudjelovao je u izradi Hrvatskoga ustava, radu Komisije za izradu teksta Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i nacionalnih prava, Komisije za izradu državnopravnih akata za suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku, Komisije za utvrđivanje činjenica i okolnosti u svezi s naoružavanjem pričuvnog sastava policije i obrane Hrvatske, Komisije za kontrolu prekida vatre u Republici Hrvatskoj, Radne grupe za izradu odluka i zaključaka o razdruživanju s Jugoslavijom i drugim republikama dotadašnje države. Predstavljao je Republiku Hrvatsku na nekoliko zasjedanja Konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Haagu tijekom rujna i listopada 1991., koja se održavala pod pokroviteljstvom Europske Zajednice. U svojstvu predsjednika Odbora za vanjsku politiku predvodio je saborske delegacije u zastupanju Sabora u Parlamentu Vijeća Europe, Skupštini parlamentaraca NATO država i KESS—a te zasjedanjima parlamentaraca Srednjoeuropske inicijative. Od siječnja 1994. do lipnja 2001. obavljao je dužnost predsjednika Državne komisije za granice Vlade Republike Hrvatske.

Knjige[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c DančeInačica izvorne stranice arhivirana 25. listopada 2012. Godine od drugog svjetskog rata do izgradnje bazena u Gružu. Autor: Honks, 4. ožujka 2009.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Water polo pictogram.svg Nedovršeni članak Hrvoje Kačić koji govori o vaterpolistu ili vaterpolistici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.