Izgubljeni svijet (1925.)

Izvor: Wikipedija
Izgubljeni svijet
Plakat
Naslov izvornika
The Lost World
RedateljHarry Hoyt
ProducentJamie White
Earl Hudson
ScenaristArthur Conan Doyle
(roman)
Marion Fairfax
(scenarij)
Glavne ulogeBessie Love
Lewis Stone
Wallace Beery
Lloyd Hughes
Alma Bennett
SnimateljArthur Edeson
MontažaGeorge McGuire
DistributerFirst National Pictures
Godina izdanja1925.
Trajanje104 min. (originalna verzija)
64 min. (nova verzija)
Država SAD
Jezikengleski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Izgubljeni svijet (engl. The Lost World) je američki fantastični crno-bijeli nijemi film iz 1925. Snimljen po istoimenoj knjizi koju je napisao Arthur Conan Doyle. Jedan od prvih filmova kinematografije u kojem su se upotrijebili specijalni efekti kako bi se dočarali živi dinosauri.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Dinosauri u fimu

London. Profesor Challenger je šokirao novinare bizarnim tvrdnjama da Južnoj Americi, u Amazoni, postoje živi dinosauri. Novinar Edward Malone otkrije da te tvrdnje zasniva na dnevniku istraživača Maplea Whitea kojeg je dobio od njegove kćeri Paule.

Mala ekipa predvođena profesorom Challengerom se uputi u Amazonu te stignu do uzvisine na koju se popnu. Tamo uistinu otkriju žive dinosaure na visoravni. No tamo ostanu zarobljeni i opkoljeni od zlih prethistorijskih životinja. Ipak, uspiju uloviti jednog Brontosaura i dovesti ga u London. Ipak, dinosaur tamp poludi i izmakne kontroli te napadne prolaznike. Na kraju pobjegne u rijeku Temzu.

Filmska ekipa[uredi | uredi kôd]

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Pri premijeri je film trajao preko 100 minuta ali je velik dio bio izgubljen pa je ostala samo verzija u trajanju od 60-ak minuta.[1] Naime, film je snimljen tijekom nijemog razdoblja, a kada je 1927. prvi put predstavljen zvučni film, donijeta je nevjerojatna odluka o uništenju svih primjeraka "Izgubljenog svijeta" pošto su producenti planirali snimiti zvučnu verziju, koja pak nikada nije snimljena.[2] Ipak, 1992. se slučajno otkrio negativ u Češkoj pa se restaurirala stara verzija.
  • "Izgubljeni svijet" je revolucionirao specijalne efekte upotrebom stop motion animacije, te je tako omogućio nastanak filma "King Kong (1933)", a taj je pak inspirirao budući rad Raya Harryhausena.

Kritike[uredi | uredi kôd]

Almar Haflidason je u svojoj recenziji napisao:

"Scenarij je napisan zamorno kako ne bi bilo potrebno upotrijebiti specijalne efekte, no genij Willis O'Brien je stvorio takve uvjerljive filmske dinosaure da su dijelovi scenarija izbačeni kako bi film imao više mjesta za njegov rad. Iako film nije toliko uzbudljiv kao "King Kong", ipak je daleko ispred svojeg vremena."[2]

Ken Hake je također hvalio film:

"Iznimno zabavan, makar nespretan nijemi film sa specijalnim efektima."

Dennis Schwartz je zaključio:

"Veličanstveni specijalni efekti Willisa O'Briena, koji je kasnije učinio isto za "King Konga", čine ovaj film obaveznim gledanjem za filmske povjesničare."

Mark Bourne je napisao:

"Kako se film danas drži? Uglavnom poprilično dobro, pogotovo ako se gleda iz perspektive povijesti kinematografije. Rečenica iz originalne recenzije Life magazina još uvijek vrijedi i danas - Tehnološki gledano, Izgubljeni svijet je veličanstven. Dramaturški, nije osobit."[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The Lost World 1925. Celulloid Dinosaurs. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. svibnja 2008. Pristupljeno 22. studenoga 2010.
  2. a b Almar Haflidason. 25. lipnja 2001. BBC - Films - The Lost World. BBC News. Pristupljeno 22. studenoga 2010.
  3. Mark Bourne. DVD Journal - The Lost World. DVD Journal. Pristupljeno 22. studenoga 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Izgubljeni svijet (1925.)