Jastrebovi novog svijeta

Izvor: Wikipedija
Kondori
Američki crni strvinari na strvini krave
Američki crni strvinari na strvini krave
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Accipitriformes
Porodica: Cathartidae
Lafresnaye, 1839.
Rodovi
Coragyps

Cathartes
Gymnogyps
Vultur
Sarcoramphus

Jastrebovi novog svijeta, američki strvinari, ponekad se, pogrešno, cijela porodica (lat. Cathatridae) naziva i kondorima, žive u toplim do umjerenim područjima obje Amerike. Uključuje pet vrsta strvinara i dvije vrste kondora. S izutetkom roda Cathartes, svi drugi rodovi su monotipični.

Američki strvinari nisu blisko srodni s porodicom strvinara starog svijeta, iako su izgledom vrlo slični. Sličnost tih dviju porodica rezultat je konvergentne evolucije. Razdvojili su se u vrijeme neogena.

Strvinari se uglavnom hrane lešinama mrtvih životinja. Pri tome, američki strvinari imaju vrlo dobro razvijeno osjetilo mirisa koje im pomaže u nalaženju strvine, dok strvinari starog svijeta nalaze hranu isključivo osjetilom vida. Jedno od obilježja većine strvinara je gola glava, bez perja.

Taksonomija[uredi | uredi kôd]

Strvinari novog svijeta nemaju nosnu pregradu

Iako ptice ove porodice imaju mnogo sličnosti sa strvinarima starog svijeta, tradicionalno svrstanim u red sokolovki, nisu s njima blisko srodni. Njihova velika sličnost rezultat je konvergentne evolucije.

I američki strvinari su tradicionalno bili smještani u zasebnu porodicu unutar reda sokolovki.[1] No, krajem 20. stoljeća neki ornitolozi su na temelju kariotipa,[2] morfoloških osobina[3] i ponašanja[4] utvrdili da su bliže srodni rodama. Slijedom toga, neki autoriteti ih smještaju u red rodarica s rodama i čapljama; Silbey i Monroe (1990.) su ih kao potporodicu uključili u porodicu roda. No, to je kritizirano kao pretjerano pojednostavljenje,[5][6] a suvremeni genski dokazi to opovrgavaju.[7][8] Polazeći od navedenog, sve je prisutniji trend da ih se izdvoji u zaseban red Cathartiformes, niti sa strvinarima, niti s rodama niti s čapljama.[9] Popis Američkog ornitološkog društva za Sjevernu Ameriku za 2007. godinu ponovo vraća Cathartidae na vodeće mjesto u red sokoloviki (Falconiformes),[10] a u skici popisa za Južnu Ameriku ista institucija navodi za Cathartidae da je njihov položaj nesiguran, nejasan, rađe nego da ih smjesti u bilo koji drugi red.[11]

Naziv Cathartidae potiče od grčke riječi za "čišćenje".

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Sibley and Ahlquist (1991)
 2. de Boer (1975)
 3. Ligon (1967)
 4. König (1982)
 5. Griffiths (1994)
 6. Fain & Houde (2004)
 7. Cracraft et al. (2004)
 8. Gibb et al. (2007)
 9. Ericson et al. (2006)
 10. American Ornithologists' Union (2007)
 11. Remsen et al. (2007)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Jastrebovi novog svijeta
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o taksonu Jastrebovima novog svijeta