Jelena Dragaš

Izvor: Wikipedija
Jelena, Louvre MS. Ivoires 100

Jelena Dragaš (srpski Јелена Драгаш, grčki Ἑλένη Δραγάση, Elenē Dragasē; o. 1372. – 23. ožujka 1450.) bila je srbijanska plemkinja i bizantska carica. Znana je u pravoslavlju kao sveta Hipomona (Ὑπομονὴ).

Njezin otac je bio srbijanski plemić Konstantin Dragaš, iz velikaške obitelji Dejanović, koji je vladao dijelom Makedonije: nakon Bitka na Marici 1371. godine njen je otac bio turski vazal, te je na turskoj strani sudjelovao i u Bitki na Kosovu polju 1389. godine.

Jelena je bila poznata po ljepoti i pobožnosti. Njezin je muž - s kojim je izrodila devetero djece - bio car Manuel II. Paleolog, koji se kratko pred smrt dao zarediti, s redovnički imenom Matej. Nakon njegove je smrti 1425. Jelena je i sama postala redovnica i u manastiru - s imenom Hipomona/Ipomonija (što znači "strpljenje") - živjela zadnjih 25 godina života.

Zadnja trojica bizantskih careva - Ivan VIII., Teodor II. i Konstantin XI. - su svi bili njeni sinovi.

Umrla je u Carigradu 3 godine prije pada grada u ruke Turaka. Njezina se lubanja čuva u ženskom Manastiru sv. Patapija u Loutrakiju kod Korinta. Pravoslavci je štuju kao sveticu.

Djeca[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Georgios Phrantzes Liber I, 40, p. 123.
  2. Markham (1859), str. 29.
  3. Historia Byzantina