Manuel II. Paleolog

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Manuel II. Paleolog
Manuel II Paleologus.jpg
Manuel II. Paleolog
bizantski car
Vladavina 16. veljače 1391.21. srpnja 1425.
Krunidba 6. siječnja 1449.
Prethodnik Ivan V. Paleolog
Nasljednik Ivan VIII. Paleolog
Supruga Jelena Dragaš
Djeca
kćer
Konstantin Paleolog
Ivan VIII. Paleolog
Teodor II. Paleolog, despot Moreje
Andronik Paleolog, despot Soluna
kćer
Mihael Paleolog
Konstantin XI. Paleolog
Demetrije Paleolog, despot Moreje
Toma Paleolog, despot Moreje
Izabela Paleologinja (nezakonita)
Dinastija Paleolog
Otac Ivan V. Paleolog
Majka Helena Kantakuzena
Rođen 1350.
Preminuo 21. srpnja 1425.
Vjera pravoslavac

Manuel II. Paleolog (grč. Μανουὴλ ὁ Παλαıολόγος, Manouḕl ho Palaiológos) (?, 1350.Carigrad, 21. srpnja 1425.) je bio pretposljednji bizantski car, a vladao je 1391. - 1425.

Manuel je bio sin cara Ivana V. Paleologa i Helene Kantakuzene. Najveći protivnici Bizanta bili su Osmanlije, koji su osvajanjima sveli carstvo na malu državicu te gotovo posve osvojili Malu Aziju. Turci su zauzeli Trakiju, Makedoniju, a u bitki na Kosovu 1389. godine posve su uništili srpsku vojsku. Car je 1365/6. otputovao u Ugarsku da bi zatražio pomoć, a Manuel ga je pratio. Car je neobavivši ništa odlučio otputovati na zapad i zatražiti pomoć, a u pratnji mu je opet bio Manuel. On je uz ponižavajuće uvjete platio dugove svog oca i tako ga izvukao iz zatvora, u kojem je car završio. Brzo opadanje carstva najbolje se moglo vidjeti na slabljenju bizantskog novca i umjetnosti. Bizantski zlatnik je stoljećima bio vodeća valuta, ali ga je sada zamjenio mletački dukat.

Godine 1373. otac ga je proglasio suvladarom.

Bio je jedini bizantski car koji je ikad posjetio Englesku. U goste ga je primio Henrik IV. Boravio je od prosinca 1400. do siječnja 1401. u Elthamskoj palači, a u njegovu čast je priređeno viteško natjecanje. Henrik je poslao novčanu potporu Manuelu II. nakon njegova odlaska, da bi mu pomogao protiv Osmanskog Carstva.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]