Jerko Ivanković Lijanović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jerko Ivanković Lijanović
zamjenik predsjednika Vlade FBiH
trajanje službe
17. ožujka 2011. – 31. ožujka 2015.
Premijer(i) Nermin Nikšić
Predsjednik Živko Budimir
Prethodnik Vjekoslav Bevanda
Nasljednik Jelka Miličević
ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH
trajanje službe
17. ožujka 2011. – 31. ožujka 2015.
Premijer Nermin Nikšić
Predsjednik Živko Budimir
Prethodnik  Damir Ljubić
Nasljednik Šemsudin Dedić
Predsjednik Živko Budimir
Rođenje 15. studenog 1969.
Politička stranka NSRzB

Jerko Ivanković Lijanović (Kočerin, Široki Brijeg, 15. studenog 1969.) je poduzetnik i političar u Bosni i Hercegovini, osnivač je nekad najveće mesne industrije "Lijanovići", te član Predsjedništva Narodne stranke Radom za boljitak i bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH.

Mladost[uredi | uredi kôd]

Jerko Ivanković Lijanović rođen je u selu Kočerin kod Širokog Brijega u obitelji Stipe Ivankovića zvanog Lijan. Jerko je četvrti po starini od ukupno četvorice braće: Joze, Slave i Mladena.[1] Redovno je završio šest razreda osnovne škole, a ostatak obrazovanja pohađao je u sklopu večernje škole. Maturirao je izvanredno na Poljoprivredno-prehrambenom školskom centru u Sarajevu.[2]

Prije rata u Bosni i Hercegovini pomagao je ocu Stipi Ivankoviću zvanom Lijan oko financija u obiteljskoj kompaniji "Lijanovići" koja se bavila preradom mesa. Privatne kompanije su u vrijeme socijalizma mogle imati najviše 5 zaposlenika, a Lijan je zaposlio svoja četiri sina. Nakon raspada socijalizma kompanija "Lijanovići" se znatno proširila i njezina vrijednost je bila procijenjena je na €70 milijuna, međutim institucije Bosne i Hercegovine blokiraju i time gase firmu krajem 2002. godine, a više od 1000 zaposlenika je ostalo bez radnog mjesta. Nikada nisu pronađene bilo kakve protuzakonitosti u poslovanju firme.

Politička djelatnost[uredi | uredi kôd]

Obitelj Lijanović osnovala je 1. listopada 2001. Narodnu stranku Radom za boljitak u Širokom Brijegu.[3] Nakon osnivanja stranke, Jerko Ivanković-Lijanović je imenovan njezinim dopredsjednikom iz reda hrvatskog naroda,[4] dok je Mladen Ivanković-Lijanović imenovan predsjednikom.[5]

Na općim izborima održanim 2006. Jerko Ivanković-Lijanović je s 3228 glasova izabran za zastupnika u Zastupničkom domu PS BiH.[6] Dvije godine kasnije, na općinskim izborima izabran je za zastupnika u Općinskom vijeću Ljubuškog s 3897 glasova.[7] Nakon iznenađujuće dobrog rezultata na izborima 2010. godine, Jerko Ivanković-Lijanović je imenovan za Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede, i šumarstva, i dopremijera Vlade Federacije BiH.

Optužbe za organizirani kriminal[uredi | uredi kôd]

2014. godine, dva dana prije početka izborne kampanje, biva uhićen i pritvoren zajedno sa trojicom braće i drugim istaknutim članovima Narodne stranke Radom za boljitak koji su svi bili kandidati ili angažirani u stranci za vrijeme izbora 2014. godine. Osumnjičeni su za kaznena djela organiziranog kriminala iz članka 250. stavak 3. Kaznenog zakona BiH, a u svezi s kaznenim djelom neplaćanje poreza iz članka 211., porezna utaja ili prijevara iz članka 210. i pranje novca iz članka 209. KZ BiH.[8] Sudska vlast proglašava Narodnu stranku Radom za boljitak organiziranom kriminalom skupinom za vrijeme izbora, što ukazuje na ozbiljnu političku pozadinu uhićenja, a kasniji događaju potvrđuju istu. Bivaju svi pušteni na slobodu 15 dana nakon održanih izbora, na kojima Narodna stranka Radom za boljitak gubi popularnost na razini države i entiteta, međutim opstaje i dalje u kantonalnim skupštinama kao utjecajan politički faktor. Nakon više od pet godina sudskog procesa, svi optuženi bivaju oslobođeni po svim točkama optužnice, ukazujući na činjenicu da se sudska vlast direktno umješala u zakonodavnu i izvršnu vlast da bi utjecala na odnose u istoj.

2015. godine biva uhićen ponovo zajedno sa zastupnicima i ministrima u Tuzlanskom kantonu, u kojem je Narodna stranka Radom za boljitak uvijek imala najjaču stranačku bazu i jedina koja je bila neokrznuta uhićenjima za vrijeme izbora 2014. godine, što ponovo ukazuje na pokušaj sudske vlasti da utječe na zakonodavnu i izvršnu vlast. Nakon više od četri godine sudskog procesa, svi uhićeni bivaju osuđeni na osnovu izjava svjedoka, što predstavlja presedan uzimajući u obzir da su svi bili aktivni političari, a svjedoci iz suprostavljenih političkih opcija. Svi ovi događaji ukazuju na to da se sustavno sudska vlast koristila da se Narodna stranka Radom za boljitak ukloni iz političkih procesa u Bosni i Hercegovini, što je oštetilo i u potpunosti promjenilo političke odnose u Bosni i Hercegovini.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stipe Ivanković Lijanović. Večernji list. Pristupljeno 24. ožujka 2014.
  2. Jerko Ivanković Lijanović: Cowboy iz Širokog Brijega - Velika pljačka federalnog proračuna. Dnevnik.ba, 6. travnja 2012. Pristupljeno 24. ožujka 2014.
  3. Statut Narodne stranke Radom za boljitak (na bošnjačkom). Narodna stranka Radom za boljitak, 13. svibnja 2010. Pristupljeno 24. ožujka 2014.
  4. Dopredsjednici: Jerko Ivanković Lijanović. Narodna stranka Radom za boljitak, 1. lipnja 2011. Pristupljeno 24. ožujka 2014.
  5. Mladen Ivanković Lijanović. Narodna stranka Radom za boljitak, 23. travnja 2010. Pristupljeno 24. ožujka 2014.
  6. Spisak kandidata liste NSRB-a za Zastupnički dom PS BiH 2006. Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine. Pristupljeno 24. ožujka 2014.
  7. Spisak kandidata liste NSRB-a za Općinsko vijeće Širokog Brijega 2008. Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine. Pristupljeno 24. ožujka 2014.
  8. Jerko Ivanković Lijanović i ostali osumnjičeni negirali optužbe koje im se stavljaju na teret. Večernji list. 10. rujna 2014. Pristupljeno 27. srpnja 2021.