Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
J. P. Gustav Lejeune Dirichlet

Johann Peter Gustav Lejeune Dirichlet /ləˈʒœn diʀiˈkle/ (Düren, 13. veljače 1805. - Göttingen, 5. svibnja 1859.), njemački matematičar čija je zasluga suvremena "formalna" definicija funkcije.

Njegova obitelj potječe iz grada Richelettea u Belgiji, po kojem je dobio prezime "Lejeune Dirichlet" (fr. le jeune de Richelette "mladić iz Richelettea"); tamo je živio njegov djed.

Dirichlet je rođen u Dürenu, mjestu između Aachena i Kölna, koji je tada bio pod francuskom upravom, gdje mu je otac vodio poštu.

Školovao se u Njemačkoj, pa u Francuskoj. Prvi rad je objavio o Fermatovom posljednjem teoremu, gdje je ponudio djelomični dokaz za slučaj n = 5, kojeg je dovršio Adrien-Marie Legendre. Kasnije je Dirichlet dokazao teorem za slučaj n = 14.

Godine 1831. oženio se Rebeccom Henriette Mendelssohn Bartholdy, iz istaknute židovske obitelji koja je prešla na kršćanstvo, koja je bila unuka filozofa Mosesa Mendelssohna, kći Abrahama Mendelssohna Bartholdya i sestra skladatelja Felixa Mendelssohna Bartholdya i Fanny Mendelssohn.

Među njegovim studentima su bili Ferdinand Eisenstein, Leopold Kronecker i Rudolf Lipschitz. Nakon njegove smrti, Dirichletova predavanja je skupio, priredio i objavio njegov prijatelj Richard Dedekind pod naslovom Vorlesungen über Zahlentheorie (Predavanja o teoriji brojeva).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]