Josip Šantić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Josip Šantić (Postira, 25. ožujka 1946.8. srpnja 2014.), generalni vikar Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj. Umirovljen je u činu brigadnog generala.

Moto mu je bio: "Približiti Isusa Krista hrvatskom vojniku, hrvatskom časniku i hrvatskom policajcu."

Životopis[uredi VE | uredi]

Rodio se je u Postirama 1946. godine. Bio je deveto od desetoro djece. U Zadru je završio sjemenišnu gimnaziju 1964. godine. Bogoslovlje je studirao u Splitu. Zaredio se je u Komiži za svećenika 29. lipnja 1970. godine. Prvo mjesto službovanja bila su mu rodna Postira gdje je bio kapelan župniku don Anti Marušiću. Osim Postira opsluživao je i susjednu malu župu, župu Splitsku. 1971. godine imenovan je za župnika na Hvaru. Župnikovao je u Vrisniku i Pitvama, a u Jelsi bio je katehetom srednjoškolaca.

Od 1977. obnaša dužnost rektora Središnjeg bogoslovnog sjemeništa u Splitu punih pet godina. Na molbu hvarskog biskupa vratio se je na Hvar. Nakon smrti don Jurja Belića, dugogodišnjeg omiljenog župnika u Hvaru, Šantić je imenovan za generalnog vikara Hvarske biskupije i katedralnim župnikom. Dužnost je nastavio obnašati i nakon što je došao drugi svećenik za biskupa. Ukupno je 15 godina bio katehet otoka i grada Hvara. Djelovao je u pastoralu obitelji i mladeži. Pridonio je da se obnove nekretnine poput hvarske katedrale, bogoslovije u Splitu, župnih crkava u Vrisniku i Pitvama.

Za vrijeme Domovinskog rata angažirao se kao dragovoljac bez oružja. Svećenički je bio na svim bojišnicama po Velebitu, zadarskom Novigradu ali i na rtu Pelegrinu (Hvar). 1997. osnovana je Vojna biskupija u RH. Nakon polgodišnjeg razmišljanja, udovoljio je pozivu biskupa Jurja Jezerinca za biti generalnim vikarom. Dužnost je obnašao 13 godina. Papa ga je imenovao osobnim prelatom Njegove Svetosti.

2001. osnovao je klapu HRM Sveti Juraj.

Umro je 8. srpnja, a pokopan 11. srpnja u rodnim Postirama, rodnoj župi sv. Ivana Krstitelja.

Nagrade i priznanja[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  • V.O./J.B.: Naši pokojnici. Josip Šantić. Glas Koncila, 20. srpnja 2014., str. 25