Klapa Sveti Juraj HRM

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Klapa Sveti Juraj HRM

Amblem klape Sveti Juraj

Amblem klape Sveti Juraj
Osnivanje2001.
MjestoSplit
Internetska stranicahttp://www.klapa-sveti-juraj.com
Članovi (članice)
Hrvoslav Kužić
Stipe Botica
Marko Bralić
Domagoj Zanić
Darko Tranfić
Bruno Andrić
Ivica Kuzmanić
Goran Bralić
Jakov Šegvić
Dragan Popović
umjetnički voditelj prof. Mario Božić akademski glazbenik
Portal o glazbi
Članovi klape na Trgu bana Jelačića

Klapa Sveti Juraj Hrvatske ratne mornarice osnovana je 2001. u Splitu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Klapa je osnovana početkom 2001. godine s ciljem očuvanja i promicanja kulture a cappella pjevanja dalmatinske klapske pjesme, skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera koje su kao najvrjedniji dio naše glazbene baštine. Osnovao ju je generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, mons. Josip Šantić.[1] Klapa više od desetljeća uspješno predstavlja našu domovinu i njene Oružane snage na međunarodnom susretu vojski svijeta u Lurdu , gdje na svečanom otvaranju u Bazilici Pia X sudjeluje oko 30 tisuća vojnika iz cijelog svijeta.

Djelovanje[uredi VE | uredi]

Djelovanje klape HRM prvenstveno obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim zadaćama unutar Oružanih snaga Republike Hrvatske i MORH-a. Od mnogih nastupa izvan domovine (Italija, Njemačka, Poljska, Belgija, Mađarska, Francuska, Austrija, BiH, Crna Gora) klapa je nastupala i u NATO bazi u Monsu (Belgija), u središtu zapovjedništva za Europu, gdje je predstavljala Oružane snage RH na cjelovečernjem koncertu. Klapa tradicijski nastupa na "Božicnom koncertu" Simfonijskog orkestra HV u KD "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu kao i brojnim drugim koncertima u prigodama Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, Dana državnosti itd. U sklopu projekta HRT-a Hrvatska priča u zaljevu svetaca, klapa je održala niz koncerata u Boki Kotorskoj zajedno s poznatim solistima: Krunoslavom Cigojem, Barbarom Othman i Miroslavom Živkovićem uz pratnju Tamburaškog orkerstra HRT-a kojim je ravnao maestro Siniša Leopold.

Nagrade i priznanja[uredi VE | uredi]

Klapa Sveti Juraj HRM na obilježavanju Dvadesete obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Zagrebu

Klapa je sudionik 11. europskog festivala muških komornih zborova koji se održao u Mađarskoj u Pečuhu od 22. - 25. rujna 2006. kao i festivala dalmatinske klapske pisme u Kaštel Kambelovcu na kojem je na večeri "Kaštelanski dir" 2005. osvojila srebrenu kulu Cambi (drugu nagradu publike). Nominirana je i za diskografsku nagradu Porin 2005. u kategoriji klasične glazbe za najbolju izvedbu većeg komornog sastava, komornog ili simfonijskog orkestra ili zbora skladbom Ave Maria. 29. lipnja 2005. u HNK u Zagrebu klapi je dodjeljena zlatna plaketa s kadenom Mare nostrum Croaticum za iznimno očuvanje i promicanje nacionalnog, kulturnog, povijesnog i vjerskog dobra hrvatskog naroda u svijetu. Osim već spomenutih priznanja, klapa "Sveti Juraj"- HRM je dobitnik brojnih priznanja i nagrada državnih i crkvenih institucija, udruga proizašlih iz domovinskog rata i mnogih drugih.


  • nominacija za diskografsku nagradu Porin 2005. u kategoriji klasične glazbe za najbolju izvedbu većeg komornog sastava, komornog ili simfonijskog orkestra ili zbora skladbom Ave Maria;
  • Srebrena kula Cambi (druga nagrada publike) na večeri „Kaštelanski dir“ 2005.
  • Zlatna plaketa Pelerinage Militaire International- PMI u povodu 50. obljetnice Međunarodnog susreta vojski svijeta u Lurdesu, za izniman doprinos i sudjelovanje u internacionalnom programu 2008. godine;
  • Pozlaćeni povijesni grb grada Skradina - 1. nagrada stručnog ocjenivačkog suda za najbolju izvedbu izvorne klapske pjesme na 29. susretu dalmatinskih klapa u Skradinu 2008.
  • 1. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda i nagrada za najbolju dalmatinsku pismu na međunarodnom "Marko Polo festivalu" u Korčuli 2010., za pjesmu "Zapivaj klapo moja"
  • nominacija za diskografsku nagradu Porin 2011. - u kategoriji najbolja izvedba klapske glazbe skladbom "Jubavi ufanje veliko"
  • 1. nagrada publike - sveukupni pobjednik 3. festivala marijansko-duhovne-klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj"

Diskografija[uredi VE | uredi]

Film[uredi VE | uredi]

Vidi još[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. V.O./J.B.: Naši pokojnici. Josip Šantić. Glas Koncila, 20. srpnja 2014., str. 25

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]