Josip Dumendžić Meštar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Josip Dumendžić - Meštar (Bođani, 1951.) je bački hrvatski književnik. Piše pjesme. Tajnik je HKUPD "Dukat" Vajska-Bođani. Najpoznatiji je hrvatski pjesnik iz njegovog kraja [1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u bačkom mjestu Bođanima 1951. godine.

Srednju školu je pohađao u Subotici. Išao je u klasičnu gimnaziju Paulinum.

Radio je u Sloveniji (u Ljubljani) i Hrvatskoj (Borovo) sve do 1991., a od onda živi i radi u rodnim Bođanima.

Još od svoje 15. godine, od 1966. piše pjesme. Radove je objavio u listu "Borovo", u kojem je radio kao honorarni dopisnik, zatim u subotičkoj Hrvatskoj riječi, somborskom Miroljubu, Subotičkoj Danici i Zvoniku.

I kao pjesnik (piše i na šokačkoj ikavici) i kao voditelj HKUPD Dukat radi na to da se očuva šokačku ikavicu, kulturu, običaje i tradiciju šokačkih Hrvata.

Kao pjesnik koristi pseudonim Meštar.

Višestruki je sudionik susreta pučkih pjesnika Lira naiva, a sudionikom je i Dana Balinta Vujkova.

Neke pjesme mu se nalaze u zbirci s III. pjesničkog skupa u Rešetarima (pjesništvo Književne sekcije KUD-a "Rešetari" i hrvatskih pjesnika u iseljeništvu) Nad vremenom i ognjištem (objavljenoj 2005.) s pjesničkog skupa u Rešetarima održanog 23. listopada 2004., u izboru Stjepana Blažetina, Ivana Slišurića, Đure Vidmarovića i urednika Ivana De Ville.[2][3] U toj su zbirci osim njega nalaze i ovi hrvatski pjesnici iz Bačke: Pavka Domić, Zlatko Gorjanac, Antun Kovač, Cecilija Miler, Milivoj Prćić i Robert G. Tilly.[4]

Djela[uredi | uredi kôd]

 • Četvrta smjena, zbirka pjesama, 1980.
 • Krijesnice, zbirka pjesama, 1982.
 • Šokačke radosti i tuge, zbirka pjesama, 2001.

Neke njegove pjesme su mu ušle u antologiju Nad vremenom i ognjištem, u izboru Stjepana Blažetina, Ivana Slišurića i Đure Vidmarovića i urednika Ivana De Ville te 2009. u antologiju poezije nacionalnih manjina u Srbiji Trajnik (prireditelja Riste Vasilevskog) [5].

Nagrade[uredi | uredi kôd]

2005. je bio kandidatom za nagradu Silvije Strahimir Kranjčević, koju se dodjeljiva literarno stvaralaštvo iseljenika i njihovih potomaka [6].

Na hrvatskoj manifestaciji u Sonti, 8. Šokačkoj večeri, na natječaju za najlipšu neobjavljenu pismu na šokačkoj ikavici dobio je nagradu za pjesmu „Dok sam kadar".[7]

Godine 2019. dobio je nagradu Ivan Antunović.[8]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Hrvatska riječ Mjesna udruga treba biti košnica kulture, 23. siječnja 2009.
 2. MEĐUNARODNI SUSRET PJESNIKA U REŠETARIMA Zvonik, Broj: 11(121) Subotica, studeni 2004., autor: Antun Kovač, Sombor
 3. Skupni katalog knjiznica Osjecko baranjske zupanije
 4. MEĐUNARODNI SUSRET PJESNIKA U REŠETARIMA Zvonik, Broj: 11(121) Subotica, studeni 2004., autor: Antun Kovač, Sombor
 5. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata I hrvatski pjesnici iz Vojvodine u antologiji poezije nacionalnih manjina u Srbiji
 6. Hrvatska matica iseljenikaInačica izvorne stranice arhivirana 27. travnja 2008. Literarna nagrada, 25., travnja 2005.
 7. U Sonti održano „VIII. Šokačko veče“ Inačica izvorne stranice arhivirana 9. siječnja 2010., ZKVH
 8. (): Književna večer Katoličkog društva „Ivan Antunović“ u Subotici Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. 5. rujna 2019. . Pristupljeno 24. rujna 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Flag of Croatia.svg Flag of Vojvodina.svg Nuvola apps package wordprocessing.png Nedovršeni članak Josip Dumendžić Meštar koji govori o hrvatskom književniku iz Vojvodine treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.