Zvonik (časopis)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Zvonik je katolički list, časopis kojeg su osnovali svećenici Hrvati Subotičke biskupije.

Povijest[uredi VE | uredi]

Osnovali su ga 19. rujna 1994. godine u Baču, "u sjeni zvonika franjevačke crkve iz 13. stoljeća".

List je nazvan po tom zvoniku koji je najstariji u Subotičkoj biskupiji.

Početna novčarenja za izdavanje lista su obavili svećenici.

Formalni izdavač ”Zvonika” je Župni ured Sv. Roka u Subotici, a stvarni izdavač je Izdavački odjel Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost ”Ivan Antunović”.

Kako navode na svojim stranicama, "Zvonik" se 20. listopada 1994. registriralo u Ministarstvu za informacije Republike Srbije.

Prvi broj je izišao iz tiska početkom studenoga 1994., za svetkovinu Svih svetih.

Svrha i ciljevi ovog lista su bili navedeni u prvom broju "Zvonika”: najavili su praćenje svih događaja u životu Crkve u Hrvata Subotičke biskupije kao i događaje u životu vjernika Mađara, Slovaka, Nijemaca te inih naroda koji žive u Subotičkoj biskupiji, zatim život opće Crkve i izvješćivati o svemu značajnijem. Dalje, rečeno je da će poticati vjernike "na molitvu, na zahvalnost, i slavljenje Boga ili pak na kajanje zbog osobnih grijeha i grijeha svijeta".

Redovite rubrike u listu su: "Upoznajmo Bibliju", "Katekizam katoličke crkve", "II. vatikanski koncil", "Obitelj", "Mladi", "Djeca", "Meditacija", "Zajedno na liturgiji", "Svetac mjeseca", "Vjernici pitaju", "Kreposti naših predaka".

Urednici[uredi VE | uredi]

Višegodišnji urednik je bio Andrija Anišić, od osnutka časopisa do svibnja 2007. godine, kada glavni i odgovorni urednik postaje mr. Mirko Štefković, a zamjenica Željka Zelić. Uz njih, članovi Uredništva su i dosadašnji glavni urednik mr. Andrija Anišić, mr. Ervin Čeliković, Katarina Čeliković te Vedran Jegić.

2012. godine glavni i odgovorni urednik bio je Dragan Muharem, u uredništvu su još bili zamjenica Željka Zelić, pročelnik za izdavaštvo Andrija Anišić, teh. urednik Ervin Čeliković, lektorica Katarina Čeliković te Mirko Štefković, a u uredničkom su Stjepan Beretić, Ladislav Huska, Vesna Huska, Franjo Ivanković, Andrija Kopilović, Mato Miloš, Lazar Novaković, Jakob Pfeifer i Željko Šipek.[1]

Danas je glavni i odgovorni urednik vlč. mr. sc. Siniša Tumbas Loketić, u uredništvu su još dipl. graf. ing. Ivan Blesić, preč. mr. sc. Mirko Štefković, Margareta Jaramazović i mr. sc. dr. med. Nikola Knezi. Lektorica je mr. sc. prof. Ivana Buljubašić.[nedostaje izvor]

Bivši urednici:[uredi VE | uredi]

Poznati suradnici[uredi VE | uredi]

Nagrade[uredi VE | uredi]

Višegodišnji urednik "Zvonika", Andrija Anišić, je 2000. godine za svoje urednikovanje dobio Antušovu nagradu, prestižnu nagradu Hrvata u Vojvodini.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Zvonik Povijest lista, Pristup: 31. prosinca 2012.
  2. Zvonik, Pismohrana: Obitelj

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]