Josip Sabol

Izvor: Wikipedija
Josip Sabol
Rođen 5. ožujka 1938.
Hodošan
Zaređen 1965., Rim
Portal o kršćanstvu
Portal o životopisima

Josip Sabol (Hodošan, 5. ožujka 1938.) hrvatski je katolički svećenik, teolog i dobrotvor.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Hodošanu 1938. godine. Studirao je u Zagrebu, Rimu, Münchenu i Darmstadtu. Godine 1965. u Rimu je zaređen za svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Doktorirao je iz područja moralne teologije. Godine 1970. vraća se u Zagreb i počinje predavati na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Sljedeće godine odlazi u Darmstadt na studij socijalno-političkih znanosti. U Darmstadtu djeluje kao profesor etike, filozofije religije i socijalnih znanosti, najprije na Pedagoškoj Akademiji, a kasnije i na klasičnoj gimnaziji. Istovremeno, kao gostujući predavač, na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu predaje pastoralnu sociologiju.

Djela[uredi | uredi kôd]

Knjige
  • Sloboda i odgovornost : kršćanski pogledi na značajnija pitanja našeg vremena (2001.)[1]
  • Devetnica priprave za proslavu Svete Nedjelje u Ludbregu : 600 godina ludbreškog euharistijskog čuda (2011.)[2][3]
Članci (izbor)

Zaklada prof. dr. Josip Sabol[uredi | uredi kôd]

Godine 2013. Josip Sabol je utemeljio zakladu za unaprjeđenje humanog i kršćanskog dostojanstva svakog čovjeka u društvu, te znanstvenog, umjetničkog i kulturnog razvoja društva. Zaklada dodjeljuje stipendije i novčane potpore srednjoškolcima, studentima i humanitarnim udrugama s područja Varaždinske biskupije i Međimurske županije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Josip Sabol, Sloboda i odgovornost : kršćanski pogledi na značajnija pitanja našeg vremena, Glas Koncila, Zagreb, 2001. (195 str.), ISBN 953625817X
  2. Josip Sabol, Devetnica priprave za proslavu Svete Nedjelje u Ludbregu : 600 godina ludbreškog euharistijskog čuda, Varaždinska biskupija, Varaždin, 2011. (30 str.)
  3. U Varaždinskoj biskupiji velika devetnica uoči proslave jubileja 600. obljetnice “ludbreškog euharistijskog čuda“, www.biskupija-varazdinska.hr, objavljeno 3. srpnja 2011., arhivirano i pristupljeno 29. prosinca 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta