Varaždinska biskupija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Varaždinska biskupija
{{{opis}}}
Latinski naziv Diocesis Varasdinesis
Status biskupija
Nadnevak uspostave 5. srpnja 1997.
Metropolitansko sjedište Zagrebačka nadbiskupija
Obred rimski
Država gdje se nalazi Hrvatska
Broj katolika 385000
Površina 3.100 km2
Biskup Josip Mrzljak
Podređene jedinice 104 župe
Službene stranice http://www.biskupija-varazdinska.hr/
Stanje od 18. lipnja 2008.

Varaždinska biskupija je upravna jedinica (dijeceza) Katoličke crkve u Hrvatskoj. Utemeljio ju je papa Ivan Pavao II., 5. srpnja 1997. godine zajedno sa Požeškom biskupijom izdvajanjem iz sastava Zagrebačke nadbiskupije. I dalje je ostala podložna Zagrebačkoj metropoliji.

Na čelu biskupije od njenog osnivanja do 19. kolovoza 2006. bio je biskup Marko Culej. Papa Benedikt XVI. imenovao je 20. ožujka 2007., Josipa Mrzljaka drugim varaždinskim biskupom.

Zemljopisni smještaj[uredi VE | uredi]

Teritorij Varaždinske biskupije obuhvaća područje Varaždinske i Međimurske županije, veći dio Podravine te sjeverni dio Hrvatskog zagorja. Prirodnu granicu između sadašnje Zagrebačke nadbiskupije i Varaždinske biskupije čine gora Ivanščica, te područja Kalnika i Bilogore. Sjevernu granicu Varaždinske biskupije predstavljaju rijeke Mura i Drava, odnosno državna granica Republike Hrvatske s Mađarskom i Slovenijom.

Uprava[uredi VE | uredi]

Varaždinska katedrala

U crkvenopravnom pogledu Varaždinska biskupija je sufragan (podložna biskupija) Zagrebačke nadbiskupije u okviru Zagrebačke metropolije .

Varaždinska biskupija sastoji se od četiri povijesna arhiđakonata: Zagorsko-vrbovečki, Bekšinski, Komarnički, Varaždinski

Po teritorijalno-pastoralnom ustrojstvu Varaždinska biskupija sastoji se od 11 dekanata sa 105 župa:

U trenutku osnivanja biskupija je imala 97 župa i 9 dekanata. Zbog pastoralnih potreba osnovani su Ludbreški i Čakovečki dekanat te je ustrojeno nekoliko novih župa. Od 105 župa, njih 8 vode redovnici, a ostale dijecezanski svećenici.

Poznata svetišta[uredi VE | uredi]

Na njenom području se nalazi svetište Predragocjene Krvi Kristove (proštenište) u Ludbregu, nekadašnji pavlinski samostan u Lepoglavi te mnogi vrijedni spomenici crkvene arhitekture, posebno iz razdoblja baroka. Katedrala u Varaždinu posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije, a sagrađena je u 17. stoljeću kao isusovačka crkva.

Popis dosadašnjih varaždinskih biskupa[uredi VE | uredi]

  1. Marko Culej (1997. - 2006.)
  2. Josip Mrzljak (2007. - )

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]