KUD Đeram Viljevo

Izvor: Wikipedija

Kulturno-umjetničko društvo "Đeram" Viljevo ponovno je pokrenuto u lipnju 2005.

Djelovanje[uredi | uredi kôd]

Zadatak KUD-a je njegovanje narodne baštine sela Viljeva i viljevačkog kraja, te istraživanje, njegovanje i promicanje izvornog šokačkog folklora odnosno običaja Šokaca našeg sela. Također je zadatak udruge njegovanje folklora svog hrvatskog naroda i folklora nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. KUD se u svom radu bavi amaterskim kulturno-umjetničkim radom na području narodnog glazbenog stvaralaštva (pjesme, plesovi i običaji hrvatskog naroda ovog kraja), na području dramskog, likovnog i literarnog stvaralaštva. Udruga razvija i druge djelatnosti za koje članstvo pokaže interes. Cilj je KUD-a podizanje kulturnog nivoa svih članova te poticanje kreativnih sposobnosti izražavanja samih članova na području kulturno-umjetničkog amaterizma. Svojim radom KUD uvelike pridonosi kvaliteti kulturnog i zabavnog života sredine u kojoj djeluje. Predsjednik društva je Ivica Pandurić, dopredsjednik je Marin Kopić, tajnik je Josip Knežević, a blagajnica je Tanja Ronta.

24. kolovoza 2008. u Viljevu je održana 1. smotra folklora "Od konoplje i lana vreća tkana", koja je zabilježila veliki uspjeh. U programu smotre sudjelovalo je više od 160 sudionika, a smotru je pratilo i više od 1000 znatiželjnih posjetitelja. U bogatom programu dugom tri sata predstavili su se gosti iz Zagreba,Donje Motičine, Laslova, Martinaca (Republika Mađarska) te domaćini, Viljevčani. Smotru je pratio i stručni tim Adam Pavić i Josip Vinkešević koji su javno na pozornici pohvalili organizaciju i program smotre, te je ocijenili ocjenom između vrlo dobar i odličan, istaknuvši kako ova nova smotra nije samo još jedna u nizu mnogih smotra folklora u Slavoniji i Baranji, već njezin izvorni štih i njegovanje vreće ima potencijal učiniti je nadaleko prepoznatljivom manifestacijom. Ova manifestacija u organizaciji KUD-a "Đeram" i Općine Viljevo prva je takvoga tipa u viljevačkom kraju, a kako je Viljevo nadaleko poznato po tradiciji izrade najljepših vreća, ovom smotrom KUD "Đeram" namjerava potaknuti zaštitu viljevačke vreće kao izvornog suvenira kojime se Viljevčani ponose.

Sekcije[uredi | uredi kôd]

Sekcija narodnih plesova, igara i pjesama[uredi | uredi kôd]

Unutar KUD-a trenutno djeluje nekoliko sekcija, od kojih je najaktivnija sekcija narodnih plesova, igara i pjesama s oko 30 članova starijeg uzrasta i oko 40 mlađih članova. Voditeljica sekcije narodnih plesova, igara i pjesama je gospođa Mirta Galo iz Osijeka. Ova sekcija broji najviše članova društva, te aktivno priprema raznovrsne vokalno-plesne koreografije s kojima društvo nastupa na smotrama diljem Slavonije. Jedan od najvažnijih zadataka sekcije narodnih plesova, igara i pjesama jest njegovanje starih viljevačkih narodnih plesova i kola, kao i starih vokalnih napjeva. Unutar ove sekcije djeluje ženski pjevački sastav, ali i muška a capella skupina "Vrećari", koja ostvaruje zapažene nastupe.

Tamburaška sekcija[uredi | uredi kôd]

Tamburaška sekcija uspješno djeluje od veljače 2006. godine, kada su stvoreni uvjeti za rad iste, tj. nabavom kompleta tamburaških instrumenata (donacije i kupnja). Prvi voditelj tamburaške sekcije bio je prof. Miloš Grubić iz Donjeg Miholjca. Od početka školske godine 2006./07. u sklopu sekcije počinje s radom "Škola tambure" za uzrast 3. i 4. razred osnovne škole. Narednih godina u isto vrijeme voditelji škole imaju namjeru primati određeni broj zainteresirane djece istog uzrasta. Cilj škole je da se kroz određeni broj godina stvori čvrst i stabilan tamburaški orkestar iz kojega bi izlazili vrhunski tamburaši pojedinci kojih na našem području itekako fali. Vodstvo tamburaške sekcije je 2007. preuzeo gospodin Tihomir Dumančić, koji vodi tamburaše do danas.

Sekcija starih športova i običaja[uredi | uredi kôd]

Također je pokrenuta sekcija starih športova i običaja čiji članovi imaju zadatak bilježenja starih narodnih običaja općenito (športova, zanata, dječjih igara...), a u svrhu spašavanja od zaborava. Materijali će kada ih bude određena količina biti korišteni za izdavanje knjige o viljevačkom etnografskom blagu, kao i izradu internet stranice.

Izvorne viljevske nošnje[uredi | uredi kôd]

Početkom 2006. godine donesena je odluka o započimanju procesa izrade izvornih viljevskih nošnji. U ovome velikom poslu najviše se angažirala sekcija starih športova i običaja, čiji su članovi prikupljali neprocjenjivu građu za izradu muških i ženskih nošnji (stare fotografije, skice i dijelovi nošnji). Nakon mukotrpnog posla, početkom 2008. godine u potpunosti je rekonstruirana izvorna viljevačka nošnja, te je društvo dobilo 13 kompleta muške te 13 kompleta ženske narodne nošnje. Nošnje su izrađene po uzoru na one s početka 20. stoljeća.