KUD Šokadija Stari Mikanovci

Izvor: Wikipedija

KUD "Šokadija" iz Starih Mikanovaca osnovano je 1967. godine kao rezultat gostovanja KUD-a Pajo Kolarić iz Osijeka, Pavla Blažeka, Julija Njikoša i Vere Svoboda u Mikanovcima. Već 1968. godine KUD osniva i po prvi put organizira priredbu "Mladost i ljepota Slavonije".

Mladost i ljepota Slavonije je revija snaša, djevojaka i momaka u narodnim nošnjama koja je svrstana među 4 tradicionalne manifestacije vukovarsko-srijemske županije, a održava se svake godine u Starim Mikanovcima u veljači.

Pri KUD-u djeluju folklorna, pjevačka, tamburaška i dramska sekcija.

Uz tradicionala kola (šokačko kolo-taraban, ajd na levo, mista, nebesko, ranče, diko moja milče, velike nevolje, logovac, kukunješće) i pjesme (Tri jetrve, Di bi bio stari čika dika, Moj je dika u šumi kod svinja, Dojdi diko meni na posilo, Na livadi pala kiša rosulja, pokladovac, drumarac, svatovac, bećarac) svoga mjesta KUD izvodi i koreografirani folklor Slavonije, Bačka (bunjevački plesovi), Baranje, Posavine, Splita, Ražanca, (u pripremi Zagorje i Prigorje) u obradi voditeljice folklora Anice Lekić.

U Mikanovcima ja na staroj mikanovačkoj ikavici za HTV snimljen i običaj na mikanovački način - čijalo. Društvo aktivno djeluje tijekom cijele godine, a isto tako daje i brojne nastupe na izvornim smotram, kao i samostalne koncerte.

Brojni su nastupi KUD-a na smotrama kao što su vinkovačke jeseni, đakovački vezovi i Međunarodna smotra folklora u Zagrebu.

Nekoliko puta KUD je nastupio i u koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu.

2004. godine KUD "Šokadija" predstavljao je Hrvatsku na Međunarodnoj smotri tradicionalnoga plesa i glazbe u Francuskoj.