Vera Svoboda

Izvor: Wikipedija
Vera Svoboda
Žanr/ovitamburaška glazba, narodna glazba, starogradska glazba, zabavna glazba
Djelatno razdoblje1952. -
Producentska kućaJugoton i Croatia Records

Vera Svoboda (Osijek, 15. kolovoza 1936.) je hrvatska pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama.

Rođena je u Osijeku. Djetinjstvo i osnovnu školu provela je u Mikleušu. U Osijeku pohađala je glazbenu školu "Franjo Kuhač". Studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku već sa šesnaest godina 1952. i u kazališnim predstavama. S vremenom nastupala je na brojnim festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije.[1] U nakladi izdavačke kuće Croatia Records (nekada Jugoton) snimila je petnaest "long play" ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, a za potrebe HRT-a preko 300 narodnih, starogradskih, zabavnih i domoljubnih pjesama.[2] Imala je velik broj nastupa u Hrvatskoj i u brojnim europskim i prekoocenskim zemljama za hrvatske iseljenike. Udala se za poznatog glazbenog i medijskog djelatnika Julija Njikoša koji je producirao i aranžirao najveći broj njenih pjesama.

Dobila je brojne nagrade i priznanja. Po izboru slušatelja Radio-Martina iz Dugog Sela izabrana je za pjevačicu stoljeća narodnih i starogradskih pjesama. Dobitnica je državnog odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Godine 2022. dobila je nagradu Porina za životno djelo.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. svibnja 2009. Pristupljeno 30. srpnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. http://www.tamburijada.com/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=41&Itemid=75[neaktivna poveznica]
  3. Večernji list Porin 2022: Jura Stublić i Vera Svoboda dobili nagradu za životno djelo, slavili Damir Urban i Matija Cvek, objavljeno 24. ožujka 2022., pristupljeno 7. travnja 2022.