Kabinet grafike HAZU

Izvor: Wikipedija
Kabinet grafike HAZU
Kabinet grafike HAZU
Judita i Holoferno Julija Klovića čuva se u Kabinetu grafike HAZU.
Sjedište Andrije Hebranga 1, Zagreb
Razred Razred za likovne umjetnosti HAZU
Osnutak 1916.
Osnivač HAZU
Ustrojstvo stara zbirka crteža i grafika od 15. do 19. stoljeća, zbirka crteža i grafika 20. i 21. stoljeća, zbirka plakata, zbirka grafičkih ploča i kalkografska radionica
Voditelj Igor Fisković
Djelatnosti Zagrebačka izložba jugoslavenske grafike (1960. - 1990.), Zagrebačka izložba jugoslavenskog crteža (1968. - 1989.), Hrvatski trijenale grafike, povremene izložbe iz fundusa, predavanja i radionice
Nakladništvo Kalkografija Kabineta grafike (grafičke mape), Edicija Argola (grafičke mape)
Službena stranica

Kabinet grafike HAZU specijalizirana je muzejska institucija koja se bavi prikupljanjem i prezentacijom crteža, grafika, plakata i grafičkih ploča. Jedna je od sastavnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kabinet grafike osnovan je 1916. godine kao dio Strossmayerove galerije. Nakon Drugoga svjetskog rata bila mu je pripojena Valvasorova zbirka. 1951. godine postaje zasebna Akademijina institucija, a 1953. otvorena je prva izložba grafika. 1996. Valvasorova zbirka je vraćena Metropolitanskoj knjižnici.

Zbirke[uredi | uredi kôd]

Fundus kabineta sastoji se od oko 19000 predmeta i podijeljen je u četiri zbirke: Stara zbirka crteža i grafika od 15. do 19. stoljeća, Zbirka crteža i grafika 20. i 21. stoljeća, Zbirka plakata i Zbirka grafičkih ploča. Uz njih djeluje i kalkografska radionica.

Zbog osjetljivosti predmeta nema stalnog postava već se organiziraju povremene izložbe iz fundusa i manifestacije poput Hrvatskog trijenala grafike i Hrvatskog trijenala crteža.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]