Arboretum Trsteno

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Arboretum Trsteno
Detalj iz arboretuma
Tip arboretum - zbirka drveća
Lokacija Trsteno, Dubrovačko-neretvanska županija, Hrvatska
Koordinate 42°43′N 17°58′E / 42.71°N 17.97°E / 42.71; 17.97Koordinate: 42°43′N 17°58′E / 42.71°N 17.97°E / 42.71; 17.97
Površina 28 ha
Fontana u Arboretumu Trsteno, Neptun i dvije nimfe

Arboretum Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Trstenom je jedini arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali, te najstariji hrvatski spomenik vrtne arhitekture i najstariji arboretum na svijetu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Arboretum Trsteno-1.JPG

Poznat je po povijesnim perivojima i po zbirci sredozemnih i egzotičnih biljaka. Osnovan je 1498. godine na prostoru ladanjskog posjeda dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze datiranoj od 1494. Zaštićen je kao spomenik vrtne arhitekture, prostire se na 28 hektara i objedinjuje nekoliko različitih cjelina: povijesni renesansni perivoj s ljetnikovcem, povijesni neoromantičarski perivoj iz 19./20. stoljeća, povijesni maslinik, te prirodnu vegetaciju šume hrasta medunca, alepskog bora i čempresa, vegetaciju makije i priobalne stijene. Arboretum je devastiran u Domovinskom ratu, ali je većinom obnovljen.

Višegodišnji predstojnik ovog arboretuma je bio hrvatski akademik Mirko pl. Vidaković.

Biljne vrste[uredi VE | uredi]

Na terasastom dijelu oko ljetnikovca na oko 18 000 m2 nalazi se mnoštvo parkovnih terasa s brojnim vrstama stabala palmi, eukaliptusa, lovora, kamforovca, kaktusa i raznog egzotičnog drveća i grmlja čije su sadnice donosili pomorci sa svojih dalekih putovanja.

Znamenitosti[uredi VE | uredi]

Arboretum Trsteno, Croatia.JPG

U sklopu Arboretuma nalazi se barokna fontana iz 1736. godine, nazvana po rimskom bogu Neptunu.

Nikola Vitov Gučetić je radnju niza svojih dijaloga smještao u živopisne predjele ovoga ljetnjikovca u kojega se kanio stalno povući i baviti se znanošću.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Arboretum Trsteno

Novak.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Matice hrvatske. Vidi dopusnicu Matice hrvatske za Wikipediju na hrvatskome jeziku.