Kajzerica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ploča na ulazu u Kajzericu s Avenije Dubrovnik.
Remetinečki rotor (dio Kajzerice)

Kajzerica je zagrebačko gradsko naselje, mjesni odbor unutar gradske četvrti Novi Zagreb - zapad,[1] na južnom dijelu grada, dio je Novog Zagreba. Smještena je između ulice Laništa na zapadu i jezera Bundek na istoku, na sjeveru je omođena rijekom Savom, a na jugu cestom Avenija Dubrovnik[2]. Nalazi se u gradskoj četvrti Novi Zagreb - zapad. Važnije prometnice su Jadranski most i Most Slobode, Avenija Dubrovnik i rotor na ulazu u Zagreb. Stari Savski most trenutno ima funkciju pješačkog mosta a željeznički most je važna željeznička poveznica.

Na Kajzerici se nalaze Hipodrom, igralište NK Lokomotive, Klizalište Velesajam kao i Zagrebački velesajam.

Samo naselje se sastoji od dva dijela. Južna obala je dio Kajzerice uz savski nasip a od Podbrežja (naziv ulica na Kajzerici koje ne treba miješati sa nazivom drugog naselja u Novom Zagrebu) ih dijeli Bencekovićeva ulica.

Nekad je Kajzerica bila naselje sa obiteljskim kućama i velikim vrtovima no zadnjih godina je izgrađenost sve veća. Bez obzira na povećanje broja stanovnika Kajzerica ima tek jedan privatni dječji vrtić a izgradnja većeg objekta kao i škole odgađalo se godinama. Škola je počela s radom 8. rujna 2014. godine.[3]

Poštanski broj je HR-10020.

Promet[uredi | uredi kôd]

Remetinečki rotor je jedna od prometnih žila kucavica Zagreba, jer tuda prolazi skoro sav promet iz Zagreba prema Karlovcu, odnosno prema moru. Rotor se nalazi u mjesnom odboru Kajzerica.[4]

Zbog rekonstrukcije remetinečkog rotora na najvećem ulazu u Zagreb, od 6. kolovoza 2018. obustavljen je tramvajski promet većim dijelom Novog Zagreba. Rekonstrukcija rotora Remetinec trajat će do početka 2020.[5]

Remetinečki rotor je u punom profilu pušten u promet 31. svibnja 2020. godine iako se već krajem siječnja moglo njime prometovati. [6]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Povijesno gledajući, Kajzerica je kao južna obala Save bila granični dio Ilirskih pokrajina u vrijeme Napoleona od kuda je dobila i naziv "Kajzerica" po imenu Napoleonovog vojnog vježbališta.

Jedan od važnijih događaja na Kajzerici bila je sveta misa na Hipodromu koju je predvodio papa Ivan Pavao II. pri svom prvom dolasku u Hrvatsku.

Mnogi se pitaju gdje su ulice naziva Podbrežje I. (današnja Ulica Stjepana Bencekovića) i Podbrežje II. (današnja Rogićeva ulica).

Osim toga, tijekom povijesti je bilo promjena službenog naziva ulica Podbrežja i Južne Obale te načina pisanja adrese. Od 2013. godine Grad Zagreb je definirao javni web portal i oznake ulica, kućnih brojeva te stil pisanja i službeno napravio unificirano mjesto za službeni popis naizva ulica, pa tako od tada službeni naziv ulice je primjerice "Podbrežje IX." , dok se prije pronalazila ulica pod raznim nazivima (IX. Podbrežje, IX Podbrežje, 9. Podrebrežje, Podbrežje 9 i sl.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 7. Mjesni odbor Kajzerica, pristupljeno 6. kolovoza 2018.
  2. Granice - Mjesni odbor Kajzerica, objavljeno travanj 2017.
  3. OŠ Kajzerica, O školi, pristupljeno 25. prosinca 2014.
  4. www.zagreb.hr, objavljeno 5. veljače 2018., pristupljeno 6. kolovoza 2018.
  5. Rekonstrukcija rotora u Zagrebu, od danas promjene u prometu, pristupljeno 6. kolovoza 2018.
  6. tportal.hr Svečano otvoren remetinečki rotor kojim se prometuje od siječnja, objavljeno 31. svibnja 2020., pristupljeno 15. listopada 2020.