Kajzerica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ploča na ulazu u Kajzericu s Avenije Dubrovnik.
Remetinečki rotor (dio Kajzerice).

Kajzerica je zagrebačko gradsko naselje, mjesni odbor unutar gradske četvrti Novi Zagreb – zapad,[1] na južnom dijelu grada, dio je Novog Zagreba.

Smještena je između ulice Laništa na zapadu i jezera Bundek na istoku, na sjeveru je omođena rijekom Savom, a na jugu cestom Avenijom Dubrovnik.[2] Važnije prometnice su Jadranski most i Most slobode, Avenija Dubrovnik i Remetinečki rotor na ulazu u Zagreb. Stari Savski most trenutno ima funkciju pješačkog mosta, a željeznički most je važna željeznička poveznica.

Na Kajzerici se nalaze Hipodrom, igralište NK Lokomotive, Klizalište Velesajam kao i Zagrebački velesajam.

Samo naselje se sastoji od dva dijela. Južna obala je dio Kajzerice uz savski nasip, a od Podbrežja (naziv ulica na Kajzerici koje ne treba miješati s nazivom drugog naselja u Novom Zagrebu) ih dijeli Bencekovićeva ulica.

Nekad je Kajzerica bila naselje s obiteljskim kućama i velikim vrtovima, no zadnjih godina je izgrađenost sve veća. Bez obzira na povećanje broja stanovnika Kajzerica ima tek jedan privatni dječji vrtić, a izgradnja većeg objekta kao i škole odgađalo se godinama. Škola je počela s radom 8. rujna 2014. godine.[3]

Poštanski broj je HR-10020.

Promet[uredi | uredi kôd]

Remetinečki rotor je jedna od prometnih žila kucavica Zagreba, jer tuda prolazi skoro sav promet iz Zagreba prema Karlovcu, odnosno prema moru. Rotor se nalazi u mjesnom odboru Kajzerica.[4]

Zbog rekonstrukcije remetinečkog rotora na najvećem ulazu u Zagreb, od 6. kolovoza 2018. obustavljen je tramvajski promet većim dijelom Novog Zagreba. Rekonstrukcija rotora Remetinec trajala je do početka 2020.[5]

Remetinečki rotor je u punom profilu pušten u promet 31. svibnja 2020. godine iako se već krajem siječnja moglo njime prometovati.[6]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Povijesno gledajući, Kajzerica je kao južna obala Save bila granični dio Ilirskih pokrajina u vrijeme Napoleona od kuda je dobila i naziv po franckuskom 'kajzeru' Napoleonu kao carsko vojno vježbalište.

Jedan od važnijih događaja na Kajzerici bila je sveta misa na Hipodromu koju je predvodio papa Ivan Pavao II. pri svom prvom dolasku u Hrvatsku.

Mnogi se pitaju gdje su ulice naziva Podbrežje I. (današnja Ulica Stjepana Bencekovića) i Podbrežje II. (današnja Rogićeva ulica).

Osim toga, tijekom povijesti je bilo promjena službenog naziva ulica Podbrežja i Južne Obale te načina pisanja adrese. Od 2013. godine Grad Zagreb je definirao javni web portal i oznake ulica, kućnih brojeva te stil pisanja i službeno napravio unificirano mjesto za službeni popis naizva ulica, pa tako od tada službeni naziv ulice je primjerice "Podbrežje IX.", dok se prije pronalazila ulica pod raznim nazivima (IX. Podbrežje, IX Podbrežje, 9. Podrebrežje, Podbrežje 9 i sl.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 7. Mjesni odbor Kajzerica, pristupljeno 6. kolovoza 2018.
  2. Granice - Mjesni odbor Kajzerica, objavljeno travanj 2017.
  3. OŠ Kajzerica, O školiInačica izvorne stranice arhivirana 25. prosinca 2014., pristupljeno 25. prosinca 2014.
  4. www.zagreb.hr, objavljeno 5. veljače 2018., pristupljeno 6. kolovoza 2018.
  5. Rekonstrukcija rotora u Zagrebu, od danas promjene u prometu, pristupljeno 6. kolovoza 2018.
  6. tportal.hr Svečano otvoren remetinečki rotor kojim se prometuje od siječnja, objavljeno 31. svibnja 2020., pristupljeno 15. listopada 2020.