Karlo Balić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Karlo Balić. Za druga značenja, pogledajte Karlo Balić, mariolog.
Carlo Balic
Rome 1950
Rome 1954

Fra Karlo Balić (Katuni, kod Omiša 6. prosinca 1899. - 1977.), hrvatski franjevac, škotist, mariolog. Rodio se kao Lovre Balić, a zaređenjem je uzeo ime Karlo. fra Karlo, stupio Kao franjevac, pripadao je Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja iz Splita.

Rođen je u selu Katunima u starohrvatskoj župi Radobilji, u zaselku Balići, u obitelji koja je tradicionalno davala svećenike u tom kraju.

1912. je pošao u sinjsko franjevačko sjemenište. 2. veljače 1917. stupio je u novicijat na Visovcu, najvjerojatnije da bi izbjegao vojni poziv. 1918. je otišao u Zaostrog gdje je završio ostatak gimnazijskog školovanja. Kad je bio u filozofskom liceju, predavao mu je fra Karlo Eterović. Pristupio je franjevcima 1918..

U Makarskoj je studirao bogoslovlje od 1919. do 1923. godine. Među odgojiteljima je imao kasnije kustoda Provincije fra Petra Grabića.

Poslijediplomski je studij pohađao od listopada 1923. na Katoličkom sveučilištu u Lovinauu u Belgiji (nje. Löwen), gdje je kasnije i doktorirao na franjevačkoj mariologiji 13. i 14. stoljeća.

Proučavatelj je škotističke filozofije. Utemeljitelj je Međunarodnog škotističkog povjerenstva za kritičko izdavanje djela Ivana Dunsa Škota, a bio je i predsjednikom Skotističke komisije u Rimu.

Organizatorom je međunarodnog kongresa skolastike koji se održao u Oxfordu, povodom 700. godišnjice rođenja.

Zabilježen je njegov rad objavljen u spomen-knjizi 35. međunarodnog euharistijskog kongresa održanog 1952. Barceloni.[1] Osim njegovih, spomen-knjiga ovog Kongresa iz 1953. sadržavala je teološke i povijesne radove i drugih hrvatskih autora kao što su otac Stjepan Krizin Sakač, Ivo Omrčanin i nadbiskup Ivan Evanđelist Šarić.[1]

Njemu u čast je dano ime osnovnoj školi u Šestanovcu.

1970. je godine dobio počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta.

Početkom 1970-i inicirao je izgradnje nove crkve, crkve Posrednice Svih Milosti.[2]

Zalagao se za to da se proglasi dogma da je Blažena Djevica Marija posrednica svih milosti. To nije proglašeno, ali je proglašeno za isto jedan snažni stupanj pouzdanosti.[3][za "sigurnu istinu" ili nešto slično]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Gojko Borić: Hrvati u Madridu, Hrvatska revija br. 1/2010.
  2. Mladen Nejašmić: Dugi Rat Online, Crkvi u Katunima novi krov i kampanel, 30. svibnja 2011. (SD)
  3. *TV-emisija vjerskog programa Radosna vijest na lokalnoj televiziji TV Dalmaciji, u tjednu nakon otvorenja i posvećenja nove crkve 2012.

Novak.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s internetskih stranica Matice hrvatske. Vidi dopusnicu Matice hrvatske za Wikipediju na hrvatskome jeziku.