Karlo Balić

Izvor: Wikipedija
Karlo Balić
O.F.M.
Karlo Balić
Karlo Balić
Pravo ime Lovre Balić
Rođen 6. prosinca 1899.
Katuni, Hrvatska
Umro 15. travnja 1977.
Rim, Italija
Zaređen 1923.
Portal o kršćanstvu
Portal o životopisima
Ovo je glavno značenje pojma Karlo Balić. Za druga značenja pogledajte Karlo Balić, mariolog.
Papinska međunarodna marijanska akademija, Rim, 1954.

Fra Karlo Balić (Katuni, 6. prosinca 1899.Rim, 15. travnja 1977.), hrvatski franjevac, filozof, teolog, mariolog i medievalist.

Balić se posebno bavio proučavanjem filozofije katoličkog teologa, filozofa i logičara Ivana Dunsa Škota. Bio je osnivač Papinske međunarodne marijanske akademije te predsjednikom Škotističke komisije. Bio je glavni urednik u kod uređivanja poglavlja VIII jednog od najvažnijih tekstova Drugog vatikanskog sabora - Lumen Gentium. Smatra se glavnim prestavnikom mariologije u 20. stoljeću.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se kao Lovre Balić u Katunima, u zaselku Balići, kod Omiša, 6. prosinca 1899. Godine 1912. je pošao u sinjsko franjevačko sjemenište. U novicijat na Visovcu je stupio 2. veljače 1917. godine.

1918. odlazi u Zaostrog gdje je završio ostatak gimnazijskog školovanja. Kad je bio u filozofskom liceju, predavao mu je fra Karlo Eterović. Pristupio je franjevcima 1918. godine te nakon što se zaredio 1923. uzima ime Karlo. Od tada je pripadao Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja u Splitu.

Aula magna, Papinsko lateransko sveučilište, Rim, 1950.

U Makarskoj je studirao bogoslovlje od 1919. do 1923. godine. Među odgojiteljima je imao kasnije kustoda Provincije fra Petra Grabića. Poslijediplomski je studij pohađao od listopada 1923. na Katoličkom sveučilištu u Lovinauu u Belgiji (nje. Löwen), gdje je kasnije i doktorirao na franjevačkoj mariologiji 13. i 14. stoljeća.

Proučavao je filozofiju katoličkog teologa, filozofa i logičara Ivana Dunsa Škota. Utemeljitelj je Međunarodnog škotističkog povjerenstva za kritičko izdavanje djela Ivana Dunsa Škota, a bio je i predsjednikom Škotističke komisije u Rimu. Organizirao je i međunarodni kongres skolastike koji se održao u Oxfordu, povodom 700. godišnjice rođenja Ivana Dunsa Škota.

Zabilježen je njegov rad objavljen u spomen-knjizi 35. međunarodnog euharistijskog kongresa održanog 1952. Barceloni.[1] Osim njegovih, spomen-knjiga ovog Kongresa iz 1953. sadržavala je teološke i povijesne radove i drugih hrvatskih autora kao što su otac Stjepan Krizin Sakač, Ivo Omrčanin i nadbiskup Ivan Evanđelist Šarić.[1]

Godine 1970. je godine dobio počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta. Početkom 1970-ih inicirao je izgradnje nove crkve, crkve Posrednice Svih Milosti u Katunima.[2]

Zalagao se za to da se proglasi dogma da je Blažena Djevica Marija posrednica svih milosti. To nije proglašeno, ali je proglašeno za isto jedan snažni stupanj pouzdanosti.[3][za "sigurnu istinu" ili nešto slično] Njemu u čast je dano je ime osnovnoj školi u Šestanovcu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Gojko Borić: Hrvati u MadriduArhivirana inačica izvorne stranice od 22. prosinca 2010. (Wayback Machine), Hrvatska revija br. 1/2010.
  2. Mladen Nejašmić: Dugi Rat Online, Crkvi u Katunima novi krov i kampanel, 30. svibnja 2011. (SD)
  3. *TV-emisija vjerskog programa Radosna vijest na lokalnoj televiziji TV Dalmaciji, u tjednu nakon otvorenja i posvećenja nove crkve 2012.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Matice hrvatske (http://www.matica.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Matica hrvatska.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.