Karlo II. Kurjaković

Izvor: Wikipedija
Karlo II. Kurjaković Čekliški
knez Krbave i Čeklisa
ban Hrvatske i Dalmacije
Smrtiza 1422.
Plemićka kuća/obiteljKurjaković
SuprugaMargareta
Magdalena von Rechnitz
Djeca
Juraj III.
Nikola III.
Ivanka
OtacGrgur II.
Vjerarimokatolik

Karlo II. Kurjaković Čekliški (lat. Karolus de Corbavia alias de Chekles) († Čeklisa, iza 1422.), hrvatski velikaš, knez Krbave i grada Čeklisa (mađ. Cseklész) u današnjoj Slovačkoj. Bio je hrvatsko-dalmatinski ban (1409. – 1411.) i istaknuti član velikaške obitelji Kurjakovića.

Otac mu je bio Grgur II. († prije 1380.), a djed Budislav I. († iza 1346.), sin kneza Kurjaka († 1304.), osnivača obitelji. Sudjelovao je 1387. godine, zajedno sa stričevima Butkom Kurjakovićem, Nikolom I. i Tomom I. te rođakom Pavlom II. u akciji oslobađanja kraljica Elizabete i Marije koje su bile držane u zarobljeništvu u Novigradu kraj Zadra. Kralj Žigmund (1387. – 1437.) darovao je 1393. godine knezu Karlu II. grad Čeklisu u današnjoj Slovačkoj, kao nagradu za oslobođenje kraljice Marije, zbog čega je Karlo uzeo pridjevak Čekliški.[1]

Godine 1403. kralj Žigmund imenovao ga je kaštelanom Višegrada u Ugarskoj i zadužio ga za čuvanje krune sv. Stjepana. Godine 1408. dobio je naslov vrhovnoga rizničara i postao, zajedno s rođakom knezom Ivanom II., član Društva zmaja, saveza najužega kruga velikaša.[2] Godine 1409. imenovao ga je banom Hrvatske i Dalmacije i povjerio mu obranu Kraljevine Hrvatske i Dalmacije od mletačkih pretenzija, koje su uslijedila nakon što je protukralj Ladislav Napuljski prodao Mlečanima svoja prava na Zadar i Dalmaciju. U listopadu 1411. godine odrekao se naslova bana i odselio iz Hrvatske na svoje imanje u današnjoj Slovačkoj, gdje je proveo ostatak života. Osim grada Čeklisa, imao je i kuću kraj Požuna.

Godine 1417. kralj Žigmund imenovao je kneza Karla II. Čekliškog stalnim članom kraljevskog suda. Umro je vjerojatno krajem 1422. godine na svom imanju u Čeklisu.

Ženio se dvaput. Prvi put se oženio u studenom 1404. godine s Margaretom, nepoznata porijekla, s kojom je imao trojicu sinova: Juraj III., Nikola III. i Ivanka. Drugi put se oženio s Magdalenom von Rechnitz.[1] Njegovi sinovi su ostali u Ugarskoj.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Karlo II. Kurjaković koji govori o plemiću treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.