Katolička Crkva u Saudijskoj Arabiji

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Katolička Crkva u Saudijskoj Arabiji je dio svjetske Katoličke Crkve, pod duhovnim vodstvom pape i rimske kurije.

U Saudijskoj Arabiji službeno se ne prakticiraju druge vjeroispovjesti osim islama. Ipak u Saudijskoj Arabiji živi i radi velika skupina filipinskih radnika za koje se vjeruje da su katolici. U državi ne postoje dijeceze, a Saudijska Arabija spada pod jurisdikciju Apostolskog vikara sjeverne Arabije. Trenutni presjedavajući je talijanski biskup Camillo Ballin.

Vlast Saudijske Arabije dopušta katolicima i drugim kršćanskim denominacijama ulazak u državi kao privremenim gost-radnicima, ali je zabranjeno javno prakticiranje i izražavanje vjere, i kao rezultat toga katolici i kršćani to rade privatno i tajno po svojim domovima.[1] Predmeti i časopisi koji pripadaju drugim religijama a ne islamu zabranjeni su.[2] Tu su uračunati: Biblija, križevi, kipovi, rezbarije, predmeti sa religijskim simbolima i dr, mada je Vlada potvrdila da su takvi predmeti dozvoljeni za privatne religijske ciljeve.

"Saudijska islamska policija" (arap.: مطوعين), i "Odbor za zaštitu vrlina i prevenciju poroka Saudijske Arabije" zabranjuju prakticiranje bilo koje religije osim islama.[3]Vlada ne dozvoljava ne-muslimanskom kleru ulazak u zemlju u svrhu obavljanja bogoslužja. Konvertiranje iz islama na neku drugu religiju smatra se apostasijom.[4]

Izvori[uredi VE | uredi]