James Coburn

Izvor: Wikipedija
James Coburn
James Coburn
Rodno ime James Harrison Coburn Jr.
Rođenje 31. kolovoza 1928., Laurel, Nebraska, SAD
Smrt 18. studenog 2002.
Beverly Hills, Kalifornija, SAD
Godine rada 1958.2002.
Supruga Beverly Kelly (1959.–1979.)
Paula Murad (1993.–2002.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

James Harrison Coburn, Jr. (Laurel, Nebraska, 31. kolovoza 1928. - Beverly Hills, Kalifornija, 18. studenog 2002.), slavni američki glumac i dobitnik Oscara.

Rodio se u Laurelu, Nebraska, od majke domaćice i oca automehaničara. Po majci je imao švedske krvi. Za glumu se rano zainteresirao, a kada se obitelj preselila u Kaliforniju, nastupao je u La Jolli (odakle je i Gregory Peck).

Na filmu debitira 1959. godine, prvotno glumeći negativce, a kasnije je glumio širok raspon uloga. I televizija je bila medij gdje je ostvario zapažene nastupe. Ukupno je u karijeri ostvario osamdesetak filmskih uloga, a među najpamtljivijima su "Sedmorica veličanstvenih", "Veliki bijeg", "Šarada", "Amerikanizacija Emily", "Željezni križ", i "Grad zločina" za kojeg je 1998. dobio Oskara.(Njegovog sina glumio je Nick Nolte). Dobri prijatelji bili su mu Steve McQueen, Charles Bronson i Robert Vaughn.

Budizam i borilačke vještine (koje ga je učio Bruce Lee), također su ga zanimale, pa je druga polovica 1960-ih protekla nezanimljivo za njegovu karijeru.

Također je bolovao i od reumatoidnog artritisa, kojeg je liječio sumpornim pilulama. Umro je iznenada, od srčanog udara dok je slušao radio. Nadživjeli su ga supruga, sin i pokćerka. Imao je 74 godine.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi James Coburn