Christoph Waltz

Izvor: Wikipedija
Christoph Waltz
Christoph Waltz
Rodno ime Christoph Waltz
Rođenje 4. listopada 1956., Beč, Austrija
Zanimanje glumac
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Christoph Waltz (Beč, 4. listopada 1956.) austrijski glumac koji također posjeduje i njemačko državljanstvo.[1][2][3] Dobio je međunarodna priznanje za svoju ulogu nacističkog pukovnika u filmu Nemilosrdni gadovi, za koju je dobio nagradu za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Cannesu nagrade BAFTA, Zlatni globus, Screen Actors Guild Award i Oscara za najbolju sporednu ulogu 2009. godine.

Waltz je rođen u Beču u Austriji. Sin je Nijemca Johannesa Waltza i Austrijanke Elisabeth Urbancic. Njegova baka glumica Maria Mayen glumila u Burgtheateru, a njegov pradjed je bio glumac Emmerich Reimers. Njegovi pradjedovi i prabake su također radili u kazalištu.

Studiralo je glumu u školi Max Reinhardt Seminar u Beču, te na filmskom institutu u New Yorku. Započeo je prvo kao kazališni glumac, nastupajući na mjestima kao što su Zürich Schauspielhaus u Zürichu, bečkom Burgtheateru i Salzburg Festivalu. Kasnije je postao uspješni televizijski glumac. 2000. godine napravio je redateljski debi na njemačkom jeziku u televizijskoj produkciji Wenn man sich. Waltz tečno govori tri jezika njemački, francuski i engleski koja govori i u filmu Nemilosrdni gadovi.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Pass-Hickhack: Christoph Waltz wird im Eilverfahren zum Österreicher – Nachrichten Kultur (njemački). Welt.de. 24. kolovoza 2010. Pristupljeno 26. siječnja 2011.
  2. Der Standard: Österreichische Staatsbürgerschaft für Christoph Waltz, 8 August 2010
  3. 21.01.2011. 21. siječnja 2011. Film: Waltz fühlt sich definitiv als Österreicher – Boulevard. Focus.de. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. listopada 2012. Pristupljeno 26. siječnja 2011.CS1 održavanje: numerička imena: authors list (link)