Kevina jama

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Kevina jama je kraška jama blizu sela Radošić u Općini Lećevica u Dalmatinskoj zagori, na oko 30 km udaljenosti od Splita. Poznata je po tome što su tijekom II. svjetskog rata - a po nekim svjedočenjima i tijekom nekoliko poratnih godina[1] - u nju partizani bacali osobe koje ih nisu podržavale, redom bez suđenja. Također je u jamu bačen stanoviti broj zarobljenih talijanskih vojnika. Točan broj žrtava do danas nije utvrđen.

Jama počinje kamenim lijevkom, koji prelazi u usku i čak 35 m dugačku cijev, koja vodi u veliku hemisferićku pećinu dubine daljnjih 25 m. Na sredini pećine, ispod cijevi, nalazi se preko 10 m visok čunj, stvoren od materijala koji je tijekom vremena padao s površine.

Od vremena raspada SFR Jugoslavije, rođaci osoba za koje se zna ili smatra da su bačeni u Kevinu jamu obilježili su mjesto pločom i križem, te je mjesto - čiji je spomen za desetljeća komunističke vladavine izazivao jezu i o kojem se nije smjelo govoriti (jer se u javnosti ustrajno širila propaganda da partizani tobože nikada nisu činili nikakve zločine, a da su naprotiv njihovi neprijatelji, uključujući tu i civile koje su komunisti bili odabrali prepoznati kao svoje neprijatelje, svi redom redom bili "fašistički zločinci" koji zavrjeđuju sve što ih je snašlo) - s vremenom postajalo memento za žrtve komunističkog terora u Središnjoj Dalmaciji.

2015. godine objavljen je zapis Filomene Filke Ratković o smrti njenog oca Vladimira Stude i veće grupe drugih civila s područja Kaštel Novog koje su lokalni antifašisti ubili bez suđenja u rujnu 1943. godine. Iz tog se literarnog djela koje je sačinila osoba, koja se vremena zločina sjeća, može prepoznati kontekst komunističkog terora u kojemu je nastalo stratište na mjestu Kevine jame.

Dana 22. kolovoza 2015. godine, na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, održana je kod Kevine jame županijska komemoracija, na kojoj je govorio i dožupan splitsko - dalmatinski Luka Brčić.[2]

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. HINA (22. kolovoza 2015.). Kevina jama: Počast žrtvama komunističkog totalitarizma. http://www.nacional.hr/. Nacional pristupljeno 9. travnja 2018.
  2. "Odana počast žrtvama komunističkog režima kod Kevine jame", narod.hr, 22. kolovoza 2015.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]