Partizanski zločini u Drugom svjetskom ratu

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Partizanski zločini u Drugom svjetskom ratu označavaju zločine koje je počinila Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije tjekom Drugog svjetskog rata.

Vodstvo partizanskog pokreta vodila smišljenu propagandnu kampanju u cilju širenja boljševičke ideologije i jačanju mržnje prema političkim neistomišljenicima. Zločini su bili spontani (iz mržnje) i/ili organizirani (po naređenju).

Gerilsko ratovanje je način ratovanja koje samo po sebi bavi manjim pothvatima, koje imaju malen učinak. Medutim okupatorske snage su se osvečivale okrutno: za jednog ubijenog vojnika Wehrmachta prijetili i provodili su strijeljanje velikog broja (i po stotinu cilila za jednog vojnika) talaca.

U mjestima, gdje partizani nisu dobili podršku civilnog stanovništva događala su se zločini kao primjerice zločin u Zrinu.

Tijekom gotovo cijelog vremena Drugog svjetskog rata Titovi partizani su izbjegavali izravni sukob s oružanim snagama NDH i s njemačkom vojskom. Jugoslavenski komunisti su izvršavali konfiskaciju (oduzimanje) privatne imovine, i strijeljali one osobe koji su otvoreno protivili suradnji s njima.

Zarobljeni vojnici protivničke strane su se na obje strane uglavno strijeljali.

Za vrijeme SFR Jugoslavije nije se smjelo govoriti ni pisati o partizanskim zločinima.

Zločini partizana u NDH[uredi VE | uredi]

Povezani članci[uredi VE | uredi]


P history.svg Nedovršeni članak Partizanski zločini u Drugom svjetskom ratu koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]