Partizanski zločini u Drugom svjetskom ratu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Partizanski zločini u Drugom svjetskom ratu označavaju zločine koje je počinila Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije tijekom Drugog svjetskog rata.

Vodstvo partizanskog pokreta vodila smišljenu propagandnu kampanju u cilju širenja boljševičke ideologije i jačanju mržnje prema političkim neistomišljenicima. Zločini su bili spontani (iz mržnje) i/ili organizirani (po naređenju).

Gerilsko ratovanje je način ratovanja koje samo po sebi bavi manjim pothvatima, koje imaju malen učinak. Međutim okupatorske snage su se osvećivale okrutno: za jednog ubijenog vojnika Wehrmachta prijetili i provodili su strijeljanje velikog broja (i po stotinu cilila za jednog vojnika) talaca.

U mjestima, gdje partizani nisu dobili podršku civilnog stanovništva događala su se zločini kao primjerice zločin u Zrinu. Također su i u mjestima koje bi partizani osvojeni odabirani istaknutiji pojedinci za "likvidaciju", kako bi se "neprijateljima" pokazalo da se "narodnoj vlasti" ne smije suprotstavljati; primjer takvih zločina na dubrovačkom području je Pokolj na otočiću Daksa, a u Srednjoj Dalmaciji su civili iz primjerice Trogira ubijani i bacani u Kevinu jamu kod Lećevice. Na zagrebačkom području postoji veći broj stratišta, od kojih je nešto bolje istražen Pokolj u Gračanima.

Tijekom gotovo cijelog vremena Drugog svjetskog rata Titovi partizani su izbjegavali izravni sukob s oružanim snagama NDH i s njemačkom vojskom. Jugoslavenski komunisti su izvršavali konfiskaciju (oduzimanje) privatne imovine, i strijeljali one osobe koji su otvoreno protivile suradnji s njima.

Zarobljeni vojnici protivničke strane su se na obje strane uglavno strijeljali.

Za vrijeme SFR Jugoslavije nije se smjelo govoriti ni pisati o partizanskim zločinima.

Zločini partizana u NDH[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944. - 1946.;, izdanje Hrvatski institut za povijest 2005.

Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944. - 1946.; DOKUMENTI 3 – Zagreb i središnja Hrvatska, izdanje Hrvatski institut za povijest 2008.

Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944. - 1946.; DOKUMENTI – Slavonija, Srijem i Baranja, izdanje Hrvatski institut za povijest 2006.

Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944. - 1946.; DOKUMENTI – Slavonija, Srijem i Baranja, 2. dio, izdanje Hrvatski institut za povijest 2006

Povezani članci[uredi VE | uredi]


P history.svg Nedovršeni članak Partizanski zločini u Drugom svjetskom ratu koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]