Prijeđi na sadržaj

Kineska metasekvoja

Izvor: Wikipedija
Kineska metasekvoja
Stablo kineske metasekvoje
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Pinophyta
Razred:Pinopsida
Red:Pinales
Porodica:Cupressaceae
Potporodica:Sequoioideae
Rod:Metasequoia
Vrsta:M. glyptostroboides
Dvojno ime
Metasequoia glyptostroboides
(Miki) 1941.
Baze podataka

Kineska metasekvoja (lat. Metasequoia glyptostroboides) vrsta je drveća iz porodice Cupressaceae. Listopadna je četinjače. Najbliži srodnici su: obalna sekvoja i golemi mamutovac. Zajedno čine potporodicu Sequoioideae.

Metasekvoja je otkrivena u šumama Kine tek 1941. godine, a do tada je bila poznata i opisana samo kao fosilna vrsta te se vjerovalo da je odavno izumrla.[1] Ima visoku piramidalnu formu, kratke i meke iglice koje oblikuju prozračnu krošnju, koja zbog svoje svjetlozelene boje daje kontrast tamnijim četinjačama. Odlikuje se brzim rastom, pa za godinu dana može da naraste i do dva metra, a stablo može doseći do 35 metara visine.[2] Glavne grane su horizontalne ili lagano rastu u stranu s mnogo izbojaka. Kora je prvo crvenkasto-smeđa i glatka, a kasnije postaje gruba i na kraju duboko ispucala. Pupovi su unakrsno raspoređeni na izbojku i smeđi. Iglice su mekane i imaju udubljenje na vrhu. Svijetlo-zelene su boje na obje strane. Korijenov sustav sastoji se od dubokog glavnog korijena i brojnog bočnog korijenja, koje se grana.

Kineska metasekvoja raste u brdima u središnjoj kineskoj provinciji Sečuan. Raste uglavnom u mješovitim šumama bjelogorice i crnogorice te na vlažnom tlu bogatom mineralima. Cijenjeno je ukrasno drveće i nalazi se u parkovima i arboretumima širom svijeta. Ima je i u Hrvatskoj u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Sinonimi[uredi | uredi kôd]

  • Metasequoia glyptostroboides var. caespitosa Y.H.Long & Y.Wu
  • Metasequoia glyptostroboides subsp. caespitosa (Y.H.Long & Y.Wu) Silba
  • Metasequoia glyptostroboides subsp. neopangaea (Silba) Silba

Izvori[uredi | uredi kôd]